Hamarosan letörölnek a Facebookról mindenkit, aki túl fiatal

Hamarosan letörölnek a Facebookról mindenkit, aki túl fiatal

Bár kezdetektől adott egy korhatár, hogy hány évesen lehet regelni a Facebookra, ezt sokan nem tartják be, és a közösségi oldal sem nézte eddig ezt szúrós szemmel. Mostantól minden megváltozik, igaz, ehhez az kellett, hogy lebuktassák a világcéget.

A szabályzat szerint 13 éves kortól lehet regisztrálni a Facebookra. Ennek ellenére rengeteg fiatalabb felhasználója van a közösségi oldalnak, akiket nem vegzáltak emiatt az adminok – írta a HVG. Ezt egyébként egy brit újságíró derítette ki, aki felvételt nyert a Facebook moderátorai közé, és riportot készített arról, hogy mi zajlik a közösségi hálózat háza táján.

E szerint a moderátorok azt az ukázt kapták, hogy nyugodtan hagyják facebookozni a 13 évesnél fiatalabbakat, ha azok egyébként semmi rosszat nem tesznek a közösségi média berkein belül.

Mikor az újságíró, aki nyilván elrejtette valós foglalkozását, mikor moderátornak jelentkezett, publikálta az anyagot, a Facebook egyből a szívéhez kapott, és közleményben jelezte, ezentúl vasszigorral sújtanak le mindenkire, aki nincs 13, de regisztrált.

A Facebook moderátorai – az életkorral összefüggésben – két esetben zárolják majd egy felhasználó fiókját. Ha valaki korhatáron alulinak jelez egy fiókot, akkor jön a moderátor, átnézi a tartalmakat (a privátokat is, mert hatalmában áll), és ha úgy ítéli meg, hogy jogos a bejelentés, zárolja a fiókot.

A másik eset, hogy nem úgy jelentik a felhasználót, hanem az más szabályszegés miatt kerül a moderátor látókörébe. Ha eközben derül ki, hogy a felhasználó túl fiatal lehet, górcső alá veszik a fiókját, és alapos gyanú esetén zárolják. A zárolást akkor oldják fel, ha személyes irattal tudja igazolni, hogy elmúlt már 13.

A szigorításnak, pontosabban a felhasználási feltételek szabályzatszerűen való bertartásának lesz egy kellemetlen mellékhatása. Sok szülő a Facebookon tartja a kapcsolatot 13 évesnél fiatalabb gyerekével nap közben, illetve a napi logisztika miatti közös családi csetelések is mehetnek a levesbe.

A Facebooknak van egy kifejezetten gyerekeknek alkotott alkalmazás, a Messenger Kids, de az csak Észak-Amerikában és Mexikóban használható jelenleg.