Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Újabb zivatarhullám jön, mutatjuk, mikor ér ide

Az esős hétvége és hétfő után egy kis szünetet tart a csapadék, szeles, napsütéses idő várható a hét közepén. Sokáig azonban nem örülhetsz a száraz időnek, már a kertek alatt a következő csapadékhullám, látszik is, mikor rontja el ismét a nyári életérzést.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint kedden a Dunántúlon lesz több napsütés, a Dunától keletre a több felhő, és arrafelé egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Élénk, a középső tájak kivételével sokfelé erős lesz az északi szél. Délután 26-31 fok ígérkezik, fronttól nem kell tartani.

Szerdán és csütörtökön még kissé szeles időre, de többórás napsütésre van kilátás, egy-egy zápor, zivatar a délutáni órákban szerdán legfeljebb keleten és a nyugati határ közelében, csütörtökön elszórtan alakulhat ki. Hajnalonként 15-20, míg napközben 28-32 fokot mutat majd a hőmérő a prognózis szerint.

Naná, hogy a hétvégére romlik el megint minden

A szakemberek szerint pénteken és a hétvégén ismét nedvesebb, labilisabb légtömeg alakítja az időjárást, megtorpedózva a kirándulós, strandolós terveket.

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására készülni. Leginkább felhőszakadás, intenzív villámtevékenység valamint szélerősödés társulhat a zivatarokhoz, egy-egy erősebb vihart azonban borsó-, akár cseresznye nagyságú jég is kísérhet.

A portál szerint az északnyugati-északi szél zivataroktól függetlenül szombaton és vasárnap a Dunántúlon lehet olykor élénk. Enyhék lesznek az éjszakák, a minimumok 20 fok körül alakulnak. Napközben a tartósabban napos tájakon továbbra is 30 fok fölé melegedhet a levegő, záporok, zivatarok környezetében azonban 5-10 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

Zivatar Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)