Medvetámadás történt Tusnádfürdőn

Medvetámadás történt Tusnádfürdőn

Szerdára virradó éjjel medve támadt egy 27 éves gyimesi fiatalemberre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor területéről kifelé sétálva. Az áldozat mellkasi sérüléseket szenvedett, állapota stabil.

Az estről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke számolt be Facebook oldalán. Mint írta, a 27 éves áldozatot beszállították a csíksomlyói kórház fertőző osztályára.

Az áldozat sebei (fotó: Sajtószolgálat/Hargita Megye Tanácsa)

A Székelyhon.ro beszélt a támadás egyik szemtanújával, aki az mondta, a medve azután támadt rá a férfira, hogy barátaival elindultak a táborból.

Egy taxis még szólt is nekik, hogy vigyázzanak, mert a közelben ólálkodik egy medve.

Egyszer csak nagy morajt halottunk, és láttam, ahogy a medve rászökik a fiatalemberre. Ő leesett a földre, majd a medve velünk szembe fordult, felállt két lábra, aztán ismét rászökött az áldozatra. Megkarmolta a felsőtestét, még a karját is megharapta, majd elszaladt a vadállat.

– mesélte a szemtanú.

Borboly az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

Székelyföldön, valamint a környező megyékben is az elmúlt időszakban megszaporodtak a medvetámadások, amelyek azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

Az élelem után kutakodó állatok már annyira megszokták az ember jelenlétét, hogy a lakott területekre is bemerészkednek. Az elmúlt hetekben például a csíkszeredai kórház udvarán fényképeztek le egy medvét bocsaival együtt.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol már több medvetámadás volt, és ne próbálják etetni a medvéket még akkor sem, ha barátságosnak látszanak.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, az állomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.