Hőségriadó Budapesten (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Látszik már, mikor ér véget ez a pokoli hőség

Első és másodfokú figyelmeztetés él az ország megyéiben, 34-35 fokot mutat ebéd után a hőmérő, ráadásul egész héten ebben a kánikulában szikkad a magyar. Most egy friss előrejelzés már mutatja, hogy mikor ér ide az enyhülés, amiért most tömegek fohászodnak.

Vasárnap óta vörös kód él a hőség miatt, a szakemberek pedig úgy látják, hogy a 30 plusz fokok egész héten kitartanak. Most viszont egy hűsítő szellővel felérő hír érkezett az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

A hétfő délutáni posztban azt írták, ezen a nyáron a hőmérséklet a mostani időszak előtt még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és a mostani kánikulai időszak alatt sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Bár a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokunknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, az idei szezon nálunk inkább abban rendkívüli, hogy ez idáig nem fordult elő forró (35 fok feletti) nap.

„Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten valóban rendkívüli, sőt, szó szerint elviselhetetlen hőség forgatókönyvét lebegtették meg erre a hétvégére a modellek. Az amerikai GFS modell például kerek 50(!) fokig vitte fel a hőmérsékletet, ilyet előrejelzőink még nem láttak európai viszonylatban. Az általunk sokkal inkább preferált európai ECMWF modell „csak” 43-45 fokot jelez előre vasárnapra. Még ez is rendkívülinek számít, spanyol/portugál viszonylatban is.”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hozzánk szerencsére nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt, a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő.

Rendkívüli hőség, szélsőséges időjárás hazánkban – de valóban? Akkor mit szóljanak a portugálok? :)Ezen a nyáron a…

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2018. július 30., hétfő

Az Időkép már e hét végére némi csökkenést prognosztizál, de 30 fok alá a folytatásban sem nagyon esik a hőmérséklet:

Fotó: Időkép

Addig is próbáld meg kibekkelni ezt az időt, lehetőleg a vízparton.

Hőségriadó Budapesten (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)