Újabb sztrájk jöhet a Ryanairnél, megszívhatod, ha ekkor repülnél nyaralni

Újabb sztrájk jöhet a Ryanairnél, megszívhatod, ha ekkor repülnél nyaralni

Sztrájkot helyezett kilátásba hétfőn a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak érdekeit képviselő szakszervezet. Azt is belengették, hogy mikor jöhet a diszkont légitársaságnál az újabb munkabeszüntetés.

Nem a legszeretettebb fapados légitársaság mostanság a Ryanair, legutóbb az előző héten volt nagyszabású, több országra kiterjedő munkabeszüntetés a cégnél. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek.

A Ryanair emellett gyakorlatilag sportot űz a társaság az utasok szívatásából: kétszer repült el úgy gép Budapestről a Kanári-szigetekre, hogy lemaradtak a csomagok, ezek után pedig Dublinba értek ki úgy utasok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, hogy pakkjaik még magyar földön voltak.

A Ryanairnál tovább romlott a helyzet, mely különösen kínos a nyaralási főszezonban. Július 30-án a Vereinigung Cockpit – VC közleménye szerint a pilóták 96 százaléka szavazott a szakszervezeti belső szavazáson arra, hogy sztrájkkal követeljenek a piaci viszonyoknak megfelelő fizetést és munkakörülményeket.

A szakszervezet az MTI szerint augusztus 6-ig haladékot ad a munkaadónak egy „tárgyalásra méltó ajánlat megtételére”, és ha nem sikerül megállapodni, az utasokra tekintettel a sztrájkot a kezdete előtt legkevesebb 24 órával bejelentik – áll a közleményben, amely szerint augusztus 8-án tájékoztatják a nyilvánosságot arról, hogy mit tesznek követeléseik érvényesítéséért.

A VC szerint a munkaadói oldal a tárgyalások januári kezdete óta „időhúzásra játszik”, és ha a szakszervezeti szavazás eredményét sem veszi komolyan, elkerülhetetlen lesz a sztrájk.

A Ryanair a napokban közölte, hogy a június végével záródott pénzügyi első negyedévében az adózott eredménye 319 millió euró (102 milliárd forint) volt. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de meghaladja a szakértők által várt 305 millió eurót.