Betörte kisbabái koponyáját egy magyar apuka

Betörte kisbabái koponyáját egy magyar apuka

Borzalmas tettekért ítélt el a bíróság egy magyar férfit a bíróság: az apának csak a rokoni viszonyok jelzése miatt nevezhető, szalonképes jelzőkkel nem illethető egyén két csecsemőkorú gyermekének is betörte a fejét, mert azok túl hangosan sírtak. Az egyik pici meghalt, néhány évvel megúszhatja, de védője a felmentését kéri.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az Egri Törvényszék által első fokon a vádlottal szemben – csecsemőkorú gyermekei sérelmére elkövetett halált okozó testi sértés bűntette, valamint életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt – kiszabott 7 évi börtönbüntetés helybenhagyását indítványozta – olvastuk az Ügyészség.hu-ra felkerült szerdai közleményben.

A nem jogerős ítélet tényállása szerint a vádlott leánygyermeke 3-6 hónapos kora között három esetben szenvedett súlyos vérzéssel járó koponyasérüléseket. A harmadik alkalommal az apa gondatlansága miatt a kisgyermek feje olyan erővel ütődött be, hogy koponyacsonttörése keletkezett, amely életveszélyes sérüléssel járt. A gyámhatóság a gyermeket gyámnál helyezte el, a vádlott ellen pedig szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt pert indított.

Egy évvel később a vádlott a 2 hónapos fiúgyermekét – a folyamatos sírásától türelmét veszítve – nagy erővel megrázta. A csecsemő feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött. Koponyacsontja betört, amelyhez társuló vérzés és agyvizenyő miatt néhány órán belül elhalálozott.

A fiatal felnőtt vádlott a nyomozás során mindkét bűncselekmény elkövetését beismerte. Vallomása szerint indulatát a gyermeksírás váltotta ki, amely zavarta őt. Ezután azonban a vallomásait megváltoztatta, és a büntetőjogi felelősséget mindkét gyermek sérülései miatt másra hárította. Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint a vádlott a korábbi tapasztalatai alapján tudatában volt annak, hogy a csecsemők különösen sérülékenyek. Súlyosan gondatlan, majd erőszakos magatartása mégis előbb életveszélyes, később végzetes következménnyel járt. Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.