Afrikai légtömeg jön, 37 fok lehet a folytatásban

Afrikai légtömeg jön, 37 fok lehet a folytatásban

Nehéz elhinni, de még előttünk vannak a nyár legforróbb napjai. Az Időkép szerint egy forró, afrikai légtömeg fokozza szerdától a kánikulát, mely miatt hajszálnyira leszünk a 40 foktól. Ennek jegyében újra meghosszabbították a hőségriasztást.

Az időjárásportál előrejelzése szerint péntek délutánig dél felől igen meleg, afrikai eredetű levegő érkezik térségünkbe, így tovább fokozódik a kánikula. Mint írják, a levegő alapvetően száraz lesz, így egy-egy záporra, zivatarra legfeljebb szerdán az északi-északnyugati tájakon van esély, csütörtökön a perzselő napsütést viszont csak vékony fátyol-, illetve kisebb gomolyfelhők zavarhatják.

Az Időkép szakemberei szerint többfelé élénk, szerdán északnyugaton helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A hajnalok csak átmeneti felfrissülést hoznak, napközben egyre többfelé eléri a hőmérséklet a 35 fokot, délen-délnyugaton akár 36-37 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat grafikán meg is mutatta az általa csak „meleg nyelvnek” leírt benyúlást:

Forrás: met.hu

Ismét meghosszabbították a hőségriasztást

A portál prognózisára rímelve a másodfokú hőségriasztás ismételt elrendeléséről döntött az országos tisztifőorvos kedden. Kovács Attila keddi budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt közölte, a hőségriasztás kedd éjféltől pénteken éjfélig tart.

A meteorológusok szerint péntek késő délután, este záporokkal, zivatarokkal és feltámadó északi-északnyugati széllel hidegfront éri el a nyugati országrészt, szombatra a keleti, délkeleti tájak kivételével jó pár fokkal enyhül a hőség. Mondjuk van honnan hová enyhülni, egy 5 fokos „zuhanás” is még 30 fokon tartja a meleget.