Balaton (MTI Fotó: Varga György)

Megtelt a Balaton, sokan az autójukban alszanak

Iszonyatos embertömeg keres felfrissülést ebben a hőségben a magyar tenger partján, a hétvégén majdnem megtelt a 13 ezer embert befogadni képes siófoki Nagystrand is. Szállást szinte lehetetlen már találni, vannak, akik az autójukban alszanak, vagy sátrat vernek a kocsi mellé.

Minderről Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke beszélt az MTI-nek. Hoffmann elmondta, a hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága, kedvez a forró nyár a balatoni szállásadóknak is. Az idén akár kétjegyű is lehet a vendégforgalom növekedése a Balatonnál.

Rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek a magánszálláshelyek, így a tótól távolabbi települések is jobban részesülhetnek a turizmusból. A BTSZ elnöke szerint nagyon nehéz most szállást találni a Balatonnál. Akadnak, akik kocsikban alszanak, vagy sátrat vernek fel a kocsijuk mellé – tette hozzá Hoffmann Henrik.

A keszthelyi strandok látogatottsága rekordot döntött szombaton, az átlagoshoz képest mintegy 30 százalékkal többen váltottak jegyet – tájékoztatott a Keszthelyi Városüzemeltető Nonprofit Kft. strandüzemeltetésért felelős munkatársa. Csendes Antal elmondta: a 3500 ember befogadására alkalmas Városi Strandon szombaton teltház volt. A Helikon Strandon – amelyet többnyire a helyiek látogatnak – az átlagosnál mintegy 30 százalékkal többen fürödtek ezen a napon.

Pintér Tamás, Siófok városüzemeltető cége, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy az esőzések miatt a város két fizetős strandjának eddigi forgalma valamivel elmaradt a tavalyitól, de ezt még ellensúlyozhatja, ha augusztusban száraz, meleg marad az idő. A hétvégéken 60 százalékkal több a strandoló, mint hétköznap, főleg hőségriadó idején. A legutóbbi hétvégén csaknem megtelt a 13 500 főt befogadni képes Nagystrand, a PLÁZS – mondta el.

A forgalomnövekedés nem csak a forróságnak köszönhető, hanem annak is, hogy idén kiváló a Balatn vízminősége, és nem is lehet átsétálni a tavon, mert van is benne bőven víz.

Balaton (MTI Fotó: Varga György)