Képünk illusztráció

Ínycsiklandó különlegességek lettek az ország kenyerei – fotók

Nem csak az ország tortáit, hanem az ország kenyereit is kiválasztották a közelgő augusztus 20-a alkalmából. A kemencés különlegességeket napokon belül kóstolhatod, mutatjuk a fotókat, mire készítsd az ízlelőbimbóid.

A magyar pékek idén is igyekeztek méltó módon megemlékezni az államalapítás ünnepéről, ezért teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriában hirdettek termékversenyt – mondta el Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Magyar Ízek Utcája rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az idei év Szent István-napi fehérkenyér kategória nyertese Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése egy friss kovásszal, 12 órás érlelelési folyamat eredményeként készült, cipó formájú ropogós búzakenyér egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel. Különlegessége, hogy a pékség most először nevezett friss kovászos kenyeret a versenyre – emelte ki az elnök.

Az innovatív kategória legjobbját a SZEGA Camembert Kft.-ben Lusztig Ákos pékmester alkotta meg. A mézalmás rozskenyér 70 százalék rozslisztből 24 órás kovásszal készült, méz és almachips hozzáadásával. A különleges kenyeret a pékmester kifejezetten sültekhez, mártásokhoz, szendvicsnek és különböző kencék alá ajánlja, de jellege miatt lekvárral és mézzel is ízletes.

A teljes kiőrlésű kategóriában Takó Zoltán pékmester kenyere lett a legjobb a Pedró Pékség Kft. jóvoltából. A Hajsza névre keresztelt kenyér tönköly, rozs és zablisztből készül 24 órás rozskovász élesztéssel, de az összetevők között napraforgó, tökmag és zabpehely is található. Belsejét tekintve kissé nedves, sokáig friss és ropogós, bagett formájú kenyér, amely sajtokhoz és borok mellé is kiváló.

A Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyének győztesei díjnyertes termékeikkel a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. augusztus 7-én. Balról: Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője (teljes kiőrlésű kenyér), Kurdiné Nagy Klára, a Kurdi Family Pék Kft. ügyvezetője (búzakenyér) és Lusztig Ákos, a Szega Camembert Kft. pékmestere (innovatív kategória). MTI Fotó: Illyés Tibor

A Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipóját a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatod meg augusztus 18. és 20. között Budapesten, ahol az ország tortáit is kipróbálhatod.

A Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérverseny innovatív kategóriájának győztese, a Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. augusztus 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Amint arról a napokban beszámoltunk, huszonkilenc torta közül választotta ki a 2018-as Magyarország Tortáját a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A süti a Komáromi kisleány lett, és Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér is.

Magyarország Cukormentes Tortájának a Három kívánságot választották, melynek domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes hab borítja.

Képünk illusztráció