Hőség Budapesten (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

35 fokkal közelít a hosszú hétvége

Bár a hétvégére befutott némi, felhőszakadással, zivatarokkal kísért enyhülés, ez nem lesz tartós. Hétfőn ismét a fél országban figyelmeztetés él a hőség miatt, az előrejelzés szerint pedig a 30-35 fok közötti értékek mindennaposak lesznek az előtted álló, háromnapos hétvégében végződő héten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn napos időre számíthatsz többnyire kevés fátyol– és gomolyfelhővel, legfeljebb néhol fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél többfelé megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között várható.

A hőség miatt a Dunától keletre fekvő megyékre első fokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat:

Fotó: met.hu

Kedden eleinte kevés lesz a felhő, majd a Dunántúlon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, ott szórványosan, másutt néhol alakulhat ki zápor, zivatar – olvastuk a prognózisban. Gomolyfelhő-képződés mellett keleten sok, másutt kevesebb napsütésre számíthatsz. A szél déliről, délnyugatiról egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A hét második napja is meleg lesz: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 27 és 31, másutt 31 és 35 fok között várható.

Marad a meleg

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződésre, ugyanakkor sok napsütésre kell készülni. A Dunántúlon helyenként, keleten szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, az északnyugati, északi szél nagy területen élénk, néhol erős lesz, zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, helyenként zápor, zivatar előfordulhat. Az északkeleti szél néhol megélénkül, illetve zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Pénteken a szakemberek szerint gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, helyenként zápor, zivatar lehet. Néhol megélénkül a délnyugati szél, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmelegebb órákban 28-33 fokot mutat majd a hőmérő.

Hőség Budapesten (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)