Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Felhőszakadások jönnek – térkép

Hőség, felhőszakadás és heves zivatarok is várhatóak a hét második napján, melyek miatt több megyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológusok szerint augusztus 14-én nyugaton, északnyugaton megnövekszik a felhőzet, másutt főként az erőteljes gomolyfelhő-képződés lesz jellemző. Többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Nyugat felől egyre nagyobb területen a délnyugati szél északnyugatira fordul, és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

A figyelmeztetés szerint kedden elsősorban a déli és a középső országrészben lehet hevesebb zivatarokra és/vagy felhőszakadásra számítani, amelyek kíséretében néhol 70-80 km/h feletti széllökések, jelentős mennyiségű csapadék (>25-30 mm) és jégeső (1-2 cm) fordulhat elő.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A hőség miatt is figyelmeztetés él, mivel a napi középhőmérséklet hétfőn az ország nagyobb részén 25 fok felett, az Alföldön 27 fok közelében alakulhat. Kedden a napi középhőmérséklet keleten – az Alföldön és a Tiszántúlon – 25 fok fölé emelkedhet.

Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea