Ezzel védekezik a nő, aki majdnem elütött egy vakvezető kutyás srácot egy budapesti zebrán

Ezzel védekezik a nő, aki majdnem elütött egy vakvezető kutyás srácot egy budapesti zebrán

Megszólalt az a sofőr, aki a napokban kis híján elgázolt a zebrán egy látássérült srácot és kutyáját, majd megállás nélkül továbbhajtott. A sokkoló pillanatról készült videót mostanra rengetegen látták, az autó vezetője viszont mossa kezeit.

Amint arról korábban írtunk, augusztus 10-én posztolt egy videót a Facebookra a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), mely egy vakvezető kutya közlekedésbiztonsági vizsgájáról készült.

A kutya és gazdája egy budapesti zebránál állt a XIII. kerületben, szabályosan megkezdték az átkelést, mikor a semmiből bekanyarodott egy autó, milliméterekre húzva el előttük. A kocsi meg is ütötte a kutyát, a sofőr azonban segítségnyújtás nélkül elhajtott.

„A kutyának a fejét elkapta a hátsó sárvédővel, és egy hatalmasat koppant. Mindnyájan nagyon megijedtünk, főleg én a kutya miatt, mert magamon éreztem, hogy velem nem lesz gond. A kocsi az továbbhajtott”

– mesélte most az ATV-nek a kutya vezetője, Viktor. Az eb, Dorko szerencsére sérülés nélkül megúszta a balesetet.

A csatorna megkereste a vétkes autó sofőrjét, akiről kiderült, hogy nem érzi magát vétkesnek. Mint elmondta, ő már befordult, mikor a kutya és a gazdi lelépett a járdáról. Szerinte nem ő ütötte el a kutyát, hanem a kutya ment neki a kocsinak, így véleménye szerint meg is bukott a közlekedésbiztonsgi vizsgán. Azért nem állt meg, mert állítása szerint nem érezte, hogy az eb elérte volna az autót.

Az ATV-nek nyilatkozó vezetéstechnikai szakértő és vizsgabiztos Köves Szilárd szerint azonban ez a magyarázat nem állja meg a helyét. Véleménye szerint a kocsi tempójával volt a gond.

„Ilyet mindenki elkövet, sajnos, de a helyes eljárás az az, hogy lassan érkezek, ránézek az ott álló gyalogosra, ha és amennyiben mutat szándékot, hogy elindul, akkor átengedem. Ha nem, akkor fokozott óvatossággal és nagyon lassú tempóval megpróbálhatok elmenni előtte. Én a felvételen úgy láttam, hogy viszonylag lendületesen érkezett az autó”

– mondta Köves.

Dorko, a kutya nem hibázott – ezt már a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője, Mezősi Tamás mondta el. Mezősi szerint a látássérült gazda is helyesen mérte fel a helyzetet, amikor azt mondta, a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában ők lelépnek az útra.