Fotó: Facebook/Északi Gólyahír

Áramütés irtotta ki az aszódi gólyacsaládot

Szinte teljesen kiirtotta az egyetlen Aszódon költő gólyacsaládot az áram az elmúlt hetekben: három fióka és egy felnőtt madár veszett oda a veszélyes villanyoszlopok miatt.

A gólyapusztulásról az Északi Gólyahír számolt be a Facebook-oldalán egy olvasói levelet közölve.

E szerint a felnőtt gólya július közepén lelte halálát áramütés miatt. Az első fiókával július 19-én végzett az áram, nála elképzelhető, hogy az történt, hogy nekiütközött egy magasfeszültségű vezetéknek. Július utolsó napján a második fióka is odalett, azt a fészektől fél kilométerre találták meg egy oszlop alatt. A harmadik fióka augusztus 10-én pusztult el a fészektől 50 méterre, egy oszlopkapcsolós oszlopon..

„A fenti események során a 2 szülő és a 4 fióka közül a mai napig elpusztult 1 öreg és 3 fiatal madár, amely túl van az általánosan elfogadható értéken. Bár tudomásunk van róla, hogy az áramszolgáltató a térségben különösen nagy számban jelen lévő veszélyes oszlopok egy részét szigetelte, de sajnos az elmúlt néhány hétben bekövetkezett események mutatják hogy ezen lépések nem elégségesek ennek a fokozottan védett madárfaj egyedeinek megvédéséhez.”

– fogalmazott a levélíró.

Fotó: Facebook/Északi Gólyahír

„Ezúton is jelzem, a fészek környezetében további veszélyes oszlopok is találhatóak, a megnyugtató megoldás eléréséhez érdemes lenne felmérni ezeket az oszlopokat és a madárbaráttá tételüket ütemezni, mert Aszódon egyelőre az égbolt nemhogy akadálymentes, de olyannyira akadályokkal terhelt, hogy azt a gólyák döntő többsége nem éli túl.”

– tette hozzá.

Fotó: Facebook/Északi Gólyahír