Jégeső Budapesten (MTI Fotó: Kallos Bea)

Nagyobb lehűlés jöhet hétvégén, mint azt korábban hitték

Napokra vagyunk attól, hogy ízelítőt kapjunk az őszből. Péntekig tart a meleg, aztán egy hidegfront kisöpri a nyarat, a legfrissebb prognózis szerint pedig nagyobb lehet a lehűlés, mint azt korábban gondolták.

Amint arról tegnap cikkeztünk, a hétvégére szombaton nyugat felől egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront éri el térségünket. Ennek hatására jelentősen lehűl az idő, komoly hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és keleti országrész között. Sokfelé kell kiadós esőre számítani, kezdetben záporokra, zivatarokra és viharossá fokozódó északnyugati szélre van kilátás.

Az Időkép szerda délután arról írt a legfrissebb modellfutásokra hivatkozva, hogy

vasárnap és a jövő hét első napjain többfelé akár 20 fok közelébe, nyugaton 20 fok alá is csökkenhet a napi maximum-hőmérséklet. A 30 fokos hőség várhatóan mindenütt megszűnik, a reggelek is sokfelé már csípősek lehetnek.

Hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, főként a Dunántúlon több órára kisüthet a nap. Egyre inkább csak keleten, és ott is egyre kevesebb helyen lehet csapadék. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Jégeső Budapesten (MTI Fotó: Kallos Bea)