Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Látszik már, hol szakad le az ég szombaton

Karnyújtásnyira van tőlünk az a hidegfront, mely ajtót mutat a kánikulának, és markáns lehűlést hozva jelzi, hogy fejben már érdemes átállni az őszre. Szombaton sok megyében zuhoghat az eső és döröghet az ég, az Országos Meteorológiai Szolgálat térképen mutatja, merre számíthatsz heves csapadékra.

A prognózis szerint szombaton gyengébben és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, a délutáni óráktól a Dunántúl nyugati felén várható tartósan zárt felhőzet. Összességében több helyen valószínű csapadék, északnyugaton eső, zápor, másutt zápor, zivatar.

A figyelmeztető előrejelzés szerint a zivatarokat felhőszakadás (>20-30 mm), szélerősödés (50-65 km/h) és kisebb méretű jég (2 cm alatti átmérővel) pénteken és szombaton egyaránt kísérheti. Emellett ma északnyugaton, illetve holnap keleten, délkeleten néhol viharos (70-85, esetleg >90) széllökések is kialakulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadások és a várható zivatarok miatt is adott ki figyelmeztetést augusztus 25-re:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A hét első napján a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, időnként megerősödik, zivatarban viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire még 26 és 33, a Dunántúl északi felén már csak 20 és 25 fok között valószínű.

Vasárnap a szakemberek szerint többnyire erősen felhős lesz az ég, de eleinte keleten, délután nyugaton hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megerősödik, Észak-Dunántúlon és zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 16, 20, másutt 22, 30 fok között alakul.

Jégeső és felhőszakadás Budapesten, a Jókai térnél 2015. június 9-én. MTI Fotó: Kallos Bea