Elsőként fotóztak farkast a Börzsönyben

Elsőként fotóztak farkast a Börzsönyben

Minden bizonnyal elkészült a legelső farkasfotó a Börzsönyben, így a közvetett bizonyítékok után már vizuális megerősítés is érkezett arról, hogy az Északi-középhegység legnyugatibb tagjában is kószál a ragadozó.

Még januárban cikkeztünk arról, hogy farkasok kószálhatnak a Börzsönyben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park akkori közlése szerint egy természetvédelmi őr egy ritkán látott nagyragadozó, a hiúz nyomait kereste a friss hóban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes. A nyom szakértők szerint farkashoz tartozhatott.

Most a jelek szerint sikerült lefotózni egy farkast a Börzsönyben. Az állat képét a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatója, Bedő Péter osztotta meg a Facebookon csütörtökön. Azt írta, az alábbi kép jó eséllyel a legelső farkasfotó, ami valaha a Börzsöny hegységben készült.

Börzsönyi farkas* / wolf* in the Börzsöny hills of HungaryAz alábbi jó eséllyel a legelső farkasfotó, ami valaha a…

Közzétette: Peter Bedo – 2018. augusztus 23., csütörtök

„Vannak a farkasokhoz megszólalásig hasonló kutyafajták, illetve akár hibridek is előfordulhatnak, de figyelembe véve a farkasok börzsönyi jelenlétére vonatkozó egyéb bizonyítékokat, a DNS mintákat is beleértve, melyek 2017. decembere óta összegyűltek, nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a képen látható kutyaféle egy farkas.”

– véli a szakember.