Felhőszakadás Nagykanizsán (Varga György)

Szélviharral jöhetnek a felhőszakadások pénteken – térkép

Viharosnak ígérkezik a hét utolsó munkanapja, ugyanakkor a hőség is kitart ma még. A meteorológia szerint viharok, felhőszakadások, viharos szél is várható, mutatjuk a térképet, hol mire készülj.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint pénteken délelőttig helyenként kialakulhat zivatar, elsősorban északon, északkeleten.

A déli óráktól aztán északnyugat felől zivatarok alakulhatnak ki, majd a délutántól éjfélig általában szórványosan lehet számítani előfordulásukra szélerősödés (50-65 km/h) kíséretében.

A Dunántúl északi felében, északi kétharmadában a zivatarokat a délutáni órákban viharos (65-85 km/h, egy-egy helyen > 85 km/h) szél kísérheti. Az említett területeken, illetve esetleg északkeleten a zivatarokhoz intenzív csapadék vagy egy-egy helyen felhőszakadás (> 20-30 mm) illetve kisebb méretű jég (2 cm alatti átmérővel) társulhat.

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

A napi középhőmérséklet pénteken a nyugati megyékben és északon jellemzően 25 fok alatt, másutt 25, 26 fok körül valószínű. A meleg miatt az ország keleti megyéiben él figyelmeztetés:

Fotó: met.hu

Szombaton pedig betoppan az a hidegfront, mely kiebrudalja a kánikulát.

Felhőszakadás Nagykanizsán (Varga György)