Francia és brit halászhajók csaptak össze a La Manche csatornában a különleges zsákmányért – videó

Francia és brit halászhajók csaptak össze a La Manche csatornában a különleges zsákmányért – videó

Drámai tengeri csata alakult ki keddről szerdára virradóan a La Manche-csatornában, mikor is brit és francia halászok összesen 40 hajóval csaptak össze egy értékes kagylólelőhely használata miatt. Hogy mennyire volt komoly a szitu, azt a lentebbi videó hűen tükrözi.

A 444.hu szerint a brit és francia halászok törvényesen működnek a csatornában, a franciáknak azonban októbertől májusig környezetvédelmi szabályok okán nem szabad kagylót gyűjteniük. A briteknél nincs ilyen korlátozás, de volt egy egyezség, hogy csak akkor jönnek kagylót fogni, mikor a franciák már elmentek.

Erre normál esetben bő egy hónapot kellett volna még várni, a britek azonban már most feltűntek a csatornában. Ettől igencsak begőzöltek a franciák, és gyakorlatilag úgy estek nekik a brit hajóknak, mint Pierre de Villeneuve altengernagy a brit flottának Trafalgarnál:

A cikk szerint a csatában 5 brit és 35 francia hajó vett részt, a halászok köveket dobáltak, füstgránátokat lőttek ki, valamint nemes egyszerűséggel legázolták a szívüknek nem kedves hajókat.

Az ütközet három órán át tartott, végül a rendőrök szedték szét őket. Csodával határos módon egy hajó sem süllyedt el, és komolyabb sérülésről sem érkezett hír.

A franciák abban reménykednek, hogy 2019-től már nem jönnek a britek, mivel életbe lép a brexit, elhagyják az uniót, a La Manche-csatorna franciaföldhöz közeli része pedig már csak a francia kormány külön engedélyével lesz számukra megközelíthető. Megkockáztatjuk, hogy ilyen engedélyt nem fognak kapni.