Jégeső Budapesten (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Durván kettévágja az országot az érkező hidegfront

Pénteken egy hidegfront éri el hazánkat, mely záporokat, zivatarokat és komoly lehűlést ígér az ország egyik felére, míg hazánk másik felében 34 fokos kánikulára van kilátás.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint az érkező hidegfront nyugatról gördül be hazánk területére, és a hét utolsó munkanapján elsősorban a Dunántúlon és északon okozhat elszórtan záport, zivatart, illetve kisebb eséllyel délen is kialakulhat konvektív csapadék.

A szakemberek szerint a szél zivatarok idején feltámadhat, egyébként gyenge, mérsékelt marad, csupán reggel, kora délelőtt a Dunántúlon lehet élénk. Nyugaton, északnyugaton 25-27, máshol 28-32 fok várható a legmelegebb délutáni órákban.

A hidegfront szombaton és vasárnap is érezteti a hatását. A hétvégén egyaránt a Dunántúlon, annak is inkább a nyugati felén lesz felhősebb, csapadékosabb idő. Az Alpokalján tartós esőre is számítani lehet, máshol záporok, zivatarok alakulhatnak ki helyenként felhőszakadással kísérve. A Dunától keletre több lesz a napsütés és csak helyenként hozhat felfrissülést egy-egy zápor, zivatar.

Nyugaton az Időkép szerint az északi-északkeleti, máshol a keleti-délkeleti szél lesz élénk, főként zivatarok idején erős, akár viharos. Az enyhe éjszakákat követően nyugaton többfelé 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet, ugyanakkor az Alföld nagy részén 32-33, vasárnap helyenként 34 fokra is van kilátás.

A jövő hét elején fülledt, zivataros, záporos napok várhatók, és már nem csak a Dunántúlon kell számítani zuhéra. Déluán 23-31 fokig melegedhet a levegő, délnyugaton lesz hűvösebb, északkeleten pedig melegebb.

Jégeső Budapesten (Fotó: MTI/Kallos Bea)