Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagy viharok, özönvíz jön – térkép, amit nem akartál látni

Heves, viharos széllel kísért zivatarok és felhőszakadás miatt adott ki veszélyjelzést a meteorológia szombatra az ország nagy részére. A szakemberek szerint egyszerre akár 4 centi eső is lezúdulhat, és 2 centi átmérőjű jég is pusztíthat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisa szerint szombatra virradóan a Nyugat-Dunántúlon, illetve a délkeleti megyékben dörrenhet meg helyenként az ég, majd napközben már nagyobb területen labilizálódik a légkör.

Elsősorban a Dunántúlon, késő délutántól pedig a középső országrészben is több helyen alakulhat ki (heves) zivatar, de egy-egy helyen másutt sem zárható ki villámtevékenység. A zivatarokat viharos (>60-70, főként a Dunántúlon akár >80-90 km/h) széllökések és jégeső (néhol esetleg >2 cm átmérő) kísérheti.

Környezetükben felhőszakadás is előfordulhat, amely miatt rövid idő alatt >20-25 mm csapadék is leeshet, de a Nyugat-Dunántúlon éjfélig az ismétlődő záporokból, zivatarokból lokálisan >30-40 mm is összegyűlhet.

A hétvége első napjára 14 megyére adtak ki figyelmeztetést:

Fotó: met.hu

Fotó: met.hu

Vasárnap a Dunától keletre kevesebb, másutt több gomolyfelhő valószínű, a Nyugat-Dunántúl akár tartósan felhős is lehet. Keleten helyenként, nyugaton több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34, a Nyugat-Dunántúlon 22 és 26 fok között alakul.

Zivatar Budapesten, a Fővám téren 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd