Személyautók felhőszakadás után a vízzel borított Szilágyi Erzsébet fasoron 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Megdöbbentő számok: itt esett a legtöbb eső az országban – térkép

A Dunántúl északi felén öt nap alatt 100-160 milliméter eső esett, míg több helyen 1 milliméternyi csapadék sem hullott – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. Az OMSZ térképet is mutatott az özönvízről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a keleti területekhez képest mindenképp, de az átlagoshoz képest is nagy mennyiségű eső zúdult le nyugaton az elmúlt pár nap során.

A legtöbb csapadék Hegyeshalomnál hullott, itt 157 milliméternyi mennyiséget rögzítettek. A Bakony vidékén is jócskán 100 milliméter feletti mennyiség gyűlt össze.

Ehhez képest a Nyírségben, Hajdúságban voltak helyek, amiket csaknem teljesen kikerült a csapadékzóna, több állomáson még az 1 millimétert sem érte el az 5 napos összeg.

Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerdán még eshet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint szerdára is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

A déli óráktól az ország keleti kétharmadán szórványosan lehet zivatarokra számítani, intenzívebb gócok elsősorban az Eger-Békéscsaba vonal szélesebb sávjában fordulhatnak elő.

Éjszaka a zivatarok mindenütt megszűnnek, majd csütörtökön elsősorban a középső országrészben lehet néhol dörgés, villámlás. A zivatarokat szerdán főként felhőszakadás kísérheti, de esetleg szélerősödés és kisebb méretű jég is társulhat hozzájuk. Csütörtök reggelre az Alföldön és az Észak-Dunántúlon foltokban köd képződhet.

Az előrejelzés szerint szerdán a hőmérséklet délután 24-29 Celsius-fok között alakul. Késő estére 17-21 fok közé hűl le a levegő. Csütörtökön a maximumhőmérséklet 24-28 fok között alakul.

Személyautók felhőszakadás után a vízzel borított Szilágyi Erzsébet fasoron 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs