Részlet a VICE videójából

Fogott egy piaci farmert a srác, és behazudta magát a párizsi divatvilág elitjébe – videó

Óriási fricskát mutatott a divatvilágnak Oobah Butler: a szabadúszó újságíró vett néhány ismeretlen, olcsó farmert egy angol piacon, trükközött kicsit, kitalált egy kamu nevet, majd elment a párizsi divathétre, megnézvén, beengedik-e, ha elég határozottan hazudja magát egy olasz divattervezőnek. Ami ezután történt, az hollywoodi mozifilmért kiált.

Ooblah Butler olyan orgánumoknak dolgozik, mint a VICE, a The Guardian, a Noisey vagy a ShortList Magazine. A Londonban élő újságíró előszeretettel járja a piacokat, kutatván az ismert márkák hamisítványait.

Talált egy tökéletesen ismeretlen, olcsó farmert, melynek meglepően jól hangzó neve volt: Georgio Previani. Itt jött az ötlet: vajon megtestesítve ezt a fiktív divattervezőt, eljutna-e a divatvilág fellegvárába, Párizsba, ott is a divathétre, ahol azok gyűlnek össze, akik a passzátszelet fújják öltözködésileg?

Butler csinált egy weboldalt, egy adag névjegykártyát Georgio Previani névre, vett egy tucat piacos farmert, majd pedig elindult. És láss csodát: egy hatásos antré után megkapta a belépőjét, úgy, hogy a kutya nem ellenőrizte le, hogy létezik-e ez a Previani, vagy sem.

Innentől pedig egyenes út vezetett a csúcsra:

  • vegyült a divatvilág elitjével,
  • egy modell simán felvette a farmerjét, és azt mondta, viselné Milánóban,
  • kiosztott egy rakat névjegykártyát,
  • majd meghívták a divathét after partyjára, ahová olyan nehéz bekerülni, hogy gyakorlatilag ölni tudnának érte az emberek.

Butler mindezek után hazament Londonba, és felkutatta azt a személyt, aki az igazi Georgio Previani, azaz a férfi, aki életre hívta a márkát.

Ő Adam Asmal, aki még a nyolcvanas években érkezett Zambiából az Egyesült Királyságba, a márkát a 90-es évek elején kreálta, azóta pedig a világ szinte minden felére eljuttatta a termékeket, melyek töredékébe kerülnek a luxusmárkáknak.

A videós nem üres kézzel ment a találkozóra: készített egy fotósorozatot, melyen a Previani-darabokból készült kollekciókat viselik modellek. Plusz mivel a VICE kihozta Butler átverését, a márka egy csapásra milliók számára vált ismertté. Ennél nagyobb reklámot pedig nem is lehetett volna neki csinálni.

Részlet a VICE videójából