Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Két gyerekkel tettek egy családot utcára Halásztelken, hatalmas pénzt követel vissza a bank

Hiteltartozás miatt, rendőrökkel tettek az utcára egy négytagú családot Halásztelken szerdán. 11 millió forintot vettek fel tizennégy éve, amiből 10 milliót hét év alatt visszafizettek, de a bank a „megváltozott feltételekre” hivatkozva még mindig követel rajtuk 17 milliót. Nem tudták fizetni, indult a pereskedés, most pedig nincs fedél a fejük felett.

A család történetét a 24.hu írta meg. A lap szerint 2004-ben 11 milliós jelzáloghitelt vállalt be a család havi 125 ezer forintos törlesztőrészlettel. Ezt nagy nehezen, de fizették, egy idő után viszont könnyítést kértek. Ennek hatására havi 80 ezret kellett „csak” fizetniük, egy év után viszont a különbözetet, mintegy félmillió forintot egyben kellett kifizetni.

Ezután viszont új feltételeket szabott meg a hitelező: havi 180 ezer forintot kértek.

Ezt nagyon nehezen tudták kigazdálkodni, hét éven át, 2011-ig azonban derekasan fizették, majd ismét megkeresték a bankot, a többi között a várható futamidőről érdeklődve. A család állítása szerint ezt az alapvető kérdést sem tudták tisztázni a hitelezővel, ezért előbb ügyvédhez, majd a bírósághoz fordultak.

Az eljárás során kiderült, hogy a család a felvett 11 millió forintból majdnem 10 milliót visszafizetett, ám ezután még további csaknem 17 millió forintot követelnek tőlük, szerintük jogtalanul.

Az ügyben éveken át pereskedtek, a végrehajtás viszont elindult a család ellen, az anya és az apa fizetéséből folyamatosan vonta a végrehajtó az adósságot, és az ingatlant is elárverezte. A bíróság felfüggesztette a végrehajtást, ami csak idén májusban indulhatott újra, amikor a bíróság jogerősen is a hitelező pénzintézetnek adott igazat.

A család a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel, ez már nem halasztó hatályú rájuk nézve, így a végrehajtó jogszerűen lakoltathatta ki őket – írta a 24.hu. Egy 13 és egy 15 éves gyermekük van, jelenleg rokonoknál húzzák meg magukat, szeptember végén tudnak majd albérletbe költözni.

A cikk megjegyzi, három év alatt nyolcezernél is több kilakoltatás zajlott le Magyarországon. Idén, a „családok évében” májustól augusztus közepéig 1355 kilakoltatást zavartak le a HVG cikke szerint.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)