Börtön (képünk illusztráció)

Halálra kínoztak egy rabot a szombathelyi börtönben

Szörnyű kegyetlenség vezetett két rabot a szombathelyi börtönben, akik először csak kegyetlen módon csicskáztatni kezdték zárkatársukat, majd állandó jelleggel addig verték, míg a szervezete nem bírta tovább.

A kínzásról és a megalázásról a Szombathelyi Törvényszék közölt részleteket szerdán, mikor is a törvényszék előkészítő ülést tartott B.Zs és kettő társa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben.

A Vas Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint a 3 vádlott 2017 tavaszától elkezdte csicskáztatni a velük egy zárkában lévő sértettet. 2017. május 2-tól a vádlottak napi rendszerességgel bántalmazták és alázták meg különböző módon a sértettet, így például a takarításhoz használt 5 literes műanyag vödröt az I. r . vádlott megtöltötte vízzel és a sértettet arra kényszerítette, hogy azt állva igya meg, közben test szerte bántalmazták ezután csikket etettek vele.

A rendszeres bántalmazások és kínzások 2017. május 11-től még inkább eldurvultak, a vádlottak a sértettet kikötözték, száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták, ugráltak rajta, ököllel ütötték és rugdalták a bordáit, ájulásig fojtogatták. Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást. A sértett halálát megelőző 1-2 napban az I. r. vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

Az ellenőrzések során a sértettet beküldték a mosdóba, illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be. Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az I. r. vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakarították a sértettel, a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták. 2017. május 14-én reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög.

A II. r. vádlott kikiabált az őrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit, azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a sértett sikertelen újra élesztését.

A sértett a vádlottak által térben és időben elhúzódó, az emberi méltóságot mélyen megalázó durva bántalmazások következtében rendkívül sok sérülést szenvedett el, sérüléseit a vádirat 3 oldalon keresztül sorolja. A sérülések nagy részét – a 2017. május 14-én elhunyt – sértett a halálát megelőző 12-24 órán belül szenvedte el, ezen belül a halált eredményező sérüléseket, továbbá a durva, életveszélyes sérüléseket is.

A közlemény szerint a halált eredményező sérülések elszenvedését követően a néhai sértett életének megmentésére lehetőség nem volt, halálát az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem háríthatta volna el.

A Vas Megyei Főügyészség az I. és II. r, vádlottakat folytatólagosan, társtetteskén elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a III. r. vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

Az előkészítő ülésen egyik vádlott sem ismerte be a a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalást tart az ügyben. Az előkészítő ülésen a bíróság döntött a bizonyítási indítványokról, továbbá elrendelte a III. r. vádlott letartóztatását, tekintettel arra, hogy a jelenlegi szabadságvesztését 2018. szeptember 20-án tölti ki.

Börtön (képünk illusztráció)