Szélvihar ront ránk hétfőn, fagyhat is a héten – térkép

Szélvihar ront ránk hétfőn, fagyhat is a héten – térkép

A nyugis vasárnappal csupán rákészül az ősz egy újabb rohamra, mely annál is durvábbnak ígérkezik, mint ahogy péntekről szombatra virradóan petoppant. A meteorológiai szolgálat 16 megyére adott ki figyelmeztetést, hétre kapásból másodfokút, arrafelé a 90 kilométer per órás szél sem megy majd ritkaságszámba. Ráadásként fagyhat is már az előttünk álló héten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb veszélyjelzése szerint vasárnap éjfél körül északnyugat felől egy újabb hidegfront éri el az országot, amely kora reggelre már nagyrészt át is halad felettünk. Nyomában – előbb a Kisalföldön, majd egyre inkább délkelet felé terjedve – északnyugatira fordul és viharossá fokozódik a szél, jelentősen csak hétfő estére veszít erejéből.

Erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) széllökésekre főleg a front érkezésekor az északnyugati határ közelében, a Bakonyban és a Dunazug-hegyvidéken kell nagy eséllyel számítani (lásd térképes figyelmeztetés), de intenzívebb csapadékhoz kötődve egy-egy helyen máshol is kifuthatnak hasonló erősségű lökések. 70 km/h-t meghaladó széllökések viszont az ország nagy részén előfordulhatnak, legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában.

Fotó: met.hu

A fronthoz kötődve éjszaka zivatarok is kialakulhatnak, majd mögötte délelőtt már legfeljebb csak északkeleten fordulhat elő villámtevékenység.

Fagyok, tizenfokos nappalok, szevasztok!

Az előrejelzés szerint hétfőn a déli órákig a déli és keleti megyékben is megszűnik a csapadék. A kora délutáni órákra a délkeleti megyékben is kisüt a nap. A szél viszont sokfelé viharos lesz, délutántól a légmozgás jelentősen mérséklődik. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-15, a legmagasabb 15-19 fok között várható.

Kedden napos idő valószínű, de néhol kialakulhat kisebb zápor. Emellett többfelé megerősödik a légmozgás. A minimumhőmérséklet általában 4-9 fok között alakul, de a szélcsendes helyeken ennél hidegebb lehet, ott már talajmenti fagy is valószínű. A nappali maximumok 12-17 fok között alakulnak.

Szerdán több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul hőmérséklet, többfelé lehet talajmenti fagy. Napközben 13-18 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön és pénteken napos idő várható, csapadék nélkül. Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet általában plusz 1 és 8 fok között várható, talajmenti fagy többfelé, légköri fagy az északi völgyekben lehet.

Pénteken a leghidegebb órákban 4-10 fok lesz. A nappali maximumok csütörtökön 16-21, pénteken 19-24 fok között alakulnak.

Szombaton ismét többfelé megerősödik a szél, néhol eső, zápor is előfordulhat. A minimumhőmérséklet 7-12, a maximumhőmérséklet 15-20 fok között valószínű.

Vasárnap sok lesz a napsütés, csapadék nem várható, de időnként megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 2-8 fok lesz. Napközben 14-19 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.