Rekord alacsony a vízállás a Dunán (MTI fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Rettenetes mennyiségű rákkeltő méreg folyik a Dunába – videó

A Duna rekordalacsony vízállása miatt felszínre bukkantak az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgek csatornái. A Greenpeace mintákat vett a vízből, az eredmények pedig letaglózták a szakembereket.

Minderről az Index írt egy részletes anyagot a Greenpeace Magyarország szakembereinek segítségével.

Mint írták, az Óbudai Gázgyár durván 70 éves működése alatt a gáz tisztításának mellékterméke egy olyan gázmassza volt, mely cianidot, arzént és egyéb fémeket tartalmazott.

Ezt a masszát illegálisan ásták el a gyár területén, aminek hatására mintegy 200 ezer tonna talaj szennyeződött. A veszélyes hulladék évtizedek óta károsítja a talajvizet, a talajt, ha pedig alacsony a vízállás, a Dunába folyik.

Mostanra annyira elharapózott a helyzet, hogy a Greenpeace szerint a szennyezés már a főváros számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

A vízből mintát vettek, melyben rengeteg rákkeltő naftalinokat, rákkeltő benzolt és mérgező policiklusos aromás szénhidrogéneket találtak, olyan koncentrációban, hogy az sokkolta őket. A naftalinoknál az egészségügyi határérték 200-szorosa volt az egyik mintában. Nagyjából ugyanilyen mennyiséget találtak aromás szénhidrogénekből is. Bónuszként még idegrendszerre káros xilolokat is kimutattak, melynek legmagasabb értéke 12-szer haladta meg a talajvízre megadott határértéket.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint elfogadhatatlan, hogy ilyen mértékű szennyezés éri a Dunát. A kármentesítést sok éve meg kellett volna kezdenie a volt fővárosi gázműveknek. A környezetvédők azonnali intézkedést várnak a hatóságoktól, továbbá a cikk szerint felszólítja az illetékes szerveket, hogy sürgősen hozzák nyilvánosságra a kármentesítési terveket, ütemezéssel, határidőkkel és a szennyezők felelősségre vonásával.

Rekord alacsony a vízállás a Dunán (MTI fotó: MTI/Máthé Zoltán)