Szélvihar Balatonfenyvesen 2016. március 4-én. (MTI Fotó: Varga György)

Országos veszélyjelzés: szélviharral ront ránk a sarkköri hideg – térkép

Vége a szép októbernek, szeles, felhős napok vették át a stafétát a vénasszonyok nyarától. Október 23-án újabb hidegfront érkezik, de az semmi ahhoz képest, ami 24-én rohanja meg az országot. A meteorológiai szolgálat már most figyelmeztetést adott ki a szélvihar miatt, ami a sarkköri hideget hozza.

Az Időkép szerint október 23-án, kedden hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt változóan felhős-napos időre van kilátás, délután észak-északnyugat felől beborul az ég, és északon, valamint az Alföldön késő délutántól kisebb eső is előfordulhat. Élénk, erős lesz a nyugati-északnyugati szél, és kell a dzseki: napközben 12-17 foknál többre ne számíts.

Szerdán újabb hidegfront toppan be, mely jóval erősebb lesz a keddinél. Az Időkép szerint a front mögött viharos széllel zúdul a Kárpát-medencébe az északi sarkkör környékéről jövő hideg levegő. Európa középső része egy anticiklon és egy ciklon közé ékelődik majd, találkozásuknál pedig egy északnyugat áramlás alakul ki, melyen keresztül megérkezik északról a hideg levegő. Erről egy ábrát is mutattot az időjárásportál:

Fotó: Időkép

A prognózis szerint front előtt délen, délnyugaton még 20 fok is lehet, máshol 10-16 foknál többre ne készülj.

Szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható viharos szél miatt. A veszélyjelzés szerint minden megyében meghaladhatja a 70 kilométer per órát a szél, ami minden, csak nem barátságos.

Fotó: met.hu

Az Időkép szerint október 25én, csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban 0, +7, délután 10-16 fok várható.

Pénteken melegszik az idő, 14-20 fokig emelkedhet a hőmérséklet, a déli-délnyugati szél viszont élénk lesz.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson!

Nyomj a tetszikre, hogy ne maradj le a friss virál hírekről!

vagy

Köszönöm, már követem az oldalt!