100 kilométeres széllel fut be a hidegfront – mutatjuk a menetrendet

100 kilométeres széllel fut be a hidegfront – mutatjuk a menetrendet

Kedd késő este egy hidegfront rohanja le az országot, mely olyan szélviharral érkezik, hogy szerdára az összes megyére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Helyenként az ég is megdörrenhet, északon 13 foknál nem ígérkezik melegebb. A folytatásban melegszik az idő, a hétvégén 24 fokra is esély van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint október 23-án késő este előbb az Északi-középhegység magasabb részein, később az ország északi harmadán egyre több helyen fordulhatnak elő viharos (60-70 km/h) széllökések.

Október 24-én, szerdán összességében sokfelé várható viharos északnyugati szél.

A meteorológusok szerint nagyobb területen elsősorban az Észak-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön kell 70-90 km/h körüli lökésekre számítani, erre nagyobb esély a nap első felében van. A Mátrában, Börzsönyben és a Bakonyban reggel, délelőtt időnként még a 90-100 km/h-t is elérheti a szélsebesség.

A nap második felében fokozatosan egyre ritkábban és kevesebb helyen, többnyire záporokhoz kötődve alakulhat ki viharos lökés, majd csütörtökre virradóra mindenhol jelentősen veszít erejéből a szél. Szerdán délelőtt a Tiszántúlon, északkeleten egy-egy helyen megdörrenhet az ég.

Az erős szél miatt az összes megyére figyelmeztető előrejelzést adtak ki szerdára.

Fotó: met.hu

A hétvégére visszatér a meleg

A prognózis szerint a szerdai hullámvölgy után javulni kezd az idő. Csütörtökön megnövekszik, majd délután szakadozik, csökken a felhőzet, szórványosan valószínű eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között várható.

Pénteken változóan és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, főként délkeleten alakulhat ki kisebb eső, zápor. A délnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható.

Szombaton többnyire erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk, több helyen fordulhat elő eső, zápor. A déli, délnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

Vasárnap többnyire erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk, nyugaton szórványosan, keleten néhol várható eső, zápor. A déli, délnyugati szelet erős, többfelé viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű.