Részlet A tanú c. filmből (fotó: Wikipedia)

Novembertől vetítik A tanút a magyar mozik

November 8-tól mozivászonra kerül Bacsó Péter 1969-es filmje, A tanú, melynél kevés sikeresebb kultfilm készült hazánkban. A rengeteget idézett szatírát, mely a diktatúra abszurditását mutatta be úgy, ahogy magyar műnek korábban és talán azóta sem sikerült, digitálisan felújított változatban láthatod.

A HVG írta meg, hogy az Audiovizuális Örökség Világnapja alkalmából az ilyen tartalmak megőrzésével foglalkozó archívumok és szervezetek minden év október 27-én akciókkal és különböző eseményekkel hívják fel a figyelmet a munkájukra. A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ez alkalomból két teljes körűen restaurált magyar klasszikus filmet mutat be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az egyik lesz az 1969-ben készült, majd közel egy évtizedig nem vetített A tanú, mely a Rákosi-éra abszurd, koncepciós pereket egymásra halmozó totális diktatúráját mutatja be.

Annak ellenére, hogy az 50-es évek elejéről szól, elkészülte után is rizikósnak tartották, ezért csak 1979-től kezdték el vetíteni hosszasan, előtte pedig egy Bacsó-vígjátékszemle során került vászonra legálisan 1977-ben.

A tanú egyből kultuszfilm lett, a mai napig rengeteget idézik („az a gyanús, ami nem gyanús”, „az élet nem habostorta” stb.). Készült egy második része 1994-ben, de az közel sem ért az első film népszerűségéhez.

A másik film Fábri Zoltán Hannibál tanár úrja lesz, ezt szintén restaurálták. Ezt október 27-én 14 órától, A tanút pedig 16 órától láthatod az Uránia Nemzeti Filmszínházban premier előtt, utána pedig november 8-tól országosan vetítik őket a mozik.

Részlet A tanú c. filmből (fotó: Wikipedia)