Szörnyű hír érkezett az óraátállításról

Szörnyű hír érkezett az óraátállításról

A tervek szerint jövő évben leszámoltak volna az óraátállítással az EU-ban, a nyári időszámítást választó országok tavasszal, a téli mellett voksolók pedig ősszel babráltak volna utoljára az idővel. Most azonban elszállni látszik ez a kezdeményezés.

Néhány napja írtuk meg, hogy most vasárnap hajnali 3 órakor csak 2 óra lesz a téli időszámításra való átállás miatt. Ez azt jelenti, hogy jóval korábban ront ránk a lélekölő sötét, a délután öt már a homályé lesz. Azt is írtuk, hogy jó eséllyel ez lehet az utolsó őszi óraátállítás.

Az Európai Bizottság korábban ugyanis azt javasolta, hogy 2019-től szűnjön meg a szezonális óraátállítás az EU-ban. E szerint a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel. Ha a nyári mellett tennénk le a voksunk, akkor 2019 márciusában, ha a télit választanánk, akkor 2019 októberében kellene utoljára órát állítani.

Ez volt a terv, most azonban erősen lelombozó hírek érkeztek. A Portfolio a Bloombergre hivatkozva azt írta, csak 2021-ben törölnék el az óraátállítást az Európai Unióban. A nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát. A tagállamoknak ugyanis több időre van szükségük az óraátállítás eltörléséhez.

A cikk megjegyzi, ha Magyarország a nyári időszámítást választja az új rendszerben, akkor december végén és január elején nagyon későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a nap, mint délután 5 óra. Téli időszámítás alkalmazása esetén felkészülhetünk nyáron a hajnal 4 előtti napfelkeltékre.