Az utolsó őszi óraátállítás jöhet napokon belül

Az utolsó őszi óraátállítás jöhet napokon belül

Október 28-án tekergetni kell majd az órát, amitől rengeteg embernél rándul görcsbe a bioritmus. A rossz hír, hogy nincs mit tenni, a jó viszont az, hogy minden esély megvan rá, hogy ez lesz az utolsó váltás a téli időszámításra.

Október utolsó vasárnapján hajnali 3 órakor 2-re kell visszakurblizni az idő kerekét – írta az Eduline. Ez egyrészt jó, mivel egy órával tovább alhatsz/egy órával megnyúlik a szombat esti láz. Másrészt viszont rettentő idegesítő, az óraátállítás ugyanis sok embernél rúgja fel a bioritmust, akár hetekig kihatva a közérzetre.

Könnyen lehet, hogy a mostani óraátállítás lesz az utolsó. A Portfolio cikke szerint ugyanis az Európai Bizottság azt javasolta, 2019-től szűnjön meg a szezonális óraátállítás az EU-ban. E szerint a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel.

A javaslat szerint minden tagállam 2019 áprilisáig jelezheti, hogy a téli vagy a nyári időszámítás mellett teszi le a voksát. A cikk megjegyzi, a nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Mindehhez az kell, hogy az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja az Európai Bizottság javaslatát.