Eső Budapesten ( MTI Fotó: Mohai Balázs)

Riasztást adtak ki a szélvihar miatt – térkép

Rengeteg járásra adtak ki elsőfokú figyelmeztetést szerda hajnalban az országot elérő vehemens hidegfront miatt, mely 100 kilométeres szelet is hozhat a nap folyamán. Záporokra is számítani kell, emellett helyenként döröghet is.

Már kedden megírtuk, hogy kedd este, szerdára virradóan egy izmos hidegfront gördül be hazánk területére. Ez meg is történt, a hosszú hétvége utáni első munkanap szürkén, barátságtalanul és hűvösen indult szinte mindenhol.

Az Időkép felhőtérképe szerint reggel nyolc után lényegében csak Csongrád, Szentes környékén volt egy zsebkendőnyi derült ég az egész ország területén:

Forrás: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már kedden figyelmeztetést adott ki az ország összes megyéjére, mivel a hidegfront durva szelet ígért. Szerda hajnalban szinte az összes járásban riasztást rendeltek el, ez alól reggel csak Baranya, Somogy nyugati fele, Zala és Vas megye csücske volt kivétel:

Fotó: met.hu

A figyelmeztető előrejelzés szerint október 24-én sokfelé várható viharos északnyugati szél; nagyobb területen elsősorban az Észak-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön kell 70-90 km/h körüli lökésekre számítani, erre nagyobb esély a nap első felében van. Délelőtt, kora délután északkeleten és a Tiszántúlon az ég is megdörrenhet,

A Mátrában, Börzsönyben és a Bakonyban időnként még a 90-100 km/h-t is meghaladhatja a szélsebesség. A nap második felében fokozatosan egyre ritkábban és kevesebb helyen, többnyire záporokhoz kötődve alakulhat ki viharos lökés, majd csütörtökre virradóra mindenhol jelentősen veszít erejéből a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerda reggel azt írta,

a hegyi állomásokon orkánerejű széllökések is voltak, a fővárosban a szerdára vonatkozó szélmaximum rekord is megdőlt. A mellékelt térkép szerint a János-hegyen 120 kilométeres lökést mértek. Síkvidéken a legerősebb szél eddig (reggel 7 óra) Aszódon volt ott 24.8 m/s (~89 km/h).

A legerősebb szél a reggeli, délelőtti órákban valószínű (a most még kevésbé szeles délnyugati tájakon is megerősödik majd), a légmozgás számottevő mérséklődésére pedig késő délutántól, estétől számíthatunk.

Lombtalanításban egyelőre sokkal jobb az időjárás, mint öntözésbenA hegyi állomásokon orkánerejű széllökések is voltak,…

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2018. október 23., kedd

A folytatásban szebb napok sorjáznak majd, a várható időjárásról itt írtunk:

Eső Budapesten ( MTI Fotó: Mohai Balázs)