Futás – ezért érdemes ezt a sportot választani

Futás – ezért érdemes ezt a sportot választani

Érvek, ellenérvek, jótékony hatások, mire érdemes figyelni: összeszedtük a legfontosabb szempontokat, ha a futással kacérkodsz.

A futás olyan sport, amit nem feltétlenül könnyű elkezdeni, és a kezdeti nehézségek miatt sokan feladják. Érdemes átgondolni, hogy melyek az előnyei és hátrányai, hátha ezek ismerete pozitívan hathat azokra, akik nem érzik elég eltökéltnek magukat. Mint minden sporttal, természetesen a futással kapcsolatban is rengeteg érv és ellenérv létezik, most ezeket nézzük meg kicsit alaposabban.

Kezdjük egy olyan előnnyel, ami vitathatatlan – és valószínűleg éppen ezért kezdenek neki sokan anélkül, hogy alaposabban átgondolnák a döntést. Ez nem más, mint az, hogy nem igazán kell hozzá semmi, egy jó és a terepviszonyoknak megfelelő futócipőt leszámítva. Természetesen ez sem olcsó mulatság, és a legtöbben épp ott követnek el hibát, hogy ezt az egy, igazán fontos beruházást is elkapkodják, mivel nem mérik fel megfelelően, hogy mire van szükségük, ami akár sérüléshez is vezethet.

Amit mindenképp mérlegelni kell: milyen gyakran, milyen távot és milyen talajon tervezünk futni. A legtöbb áruházban a fenti szempontok alapján a személyzet hatékonyan tud segíteni a döntésben, hogy ne a cipőnkön múljon a siker, és elkerülhessük a sérüléseket. A cipő mellett természetesen további olyan sportruházat is létezik, amivel komfortosabbá tehető ez a mozgásforma.

A futás további előnyei

Növeli az állóképességet – ráadásul ebben a tekintetben az egyik legjobb mozgásforma, amit választhatunk. A futás az úgynevezett aerobik mozgásformák közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a folyamatosan dolgozó izmok friss oxigénnel való ellátása érdekében a szív gyorsabban és erősebben pumpálja a vért, ezáltal megerősödik, és csökken a nyugalmi pulzusszám. Ezzel együtt pedig csökkenhet a szívroham esélye is – ráadásul ezt már akkor is elérhetjük, ha csupán 5-10 perc lassú kocogást iktatunk be a mindennapi rutinunkba.

Zsírégetésből jeles – ha tehát fogyni szeretnénk, akkor mindenképp érdemes beépíteni a futást az edzéstervünkbe. Ha ezzel párhuzamosan a táplálkozásunkra is odafigyelünk, akkor sokkal könnyebbé válhat a kívánt súly elérése.

Ha kell egy kis endorfin – mint minden sportnak, a futásnak is endorfin-termelő hatása van, ami azt jelenti, hogy pozitív irányba tudja billenteni a szomorúságot és a rossz hangulatot. Ez persze egy olyan pont, ahol nagyon könnyű elmondani az elméletet, ellenben annál nehezebb átültetni azt a gyakorlatba, hiszen kinek van kedve futni indulni, amikor épp maga alatt van… Ezzel együtt jó, ha tudjuk ezt, és amennyire csak lehet, megpróbáljuk meggyőzni magunkat egy gyors kocogásról egy-egy nehezebb nap végén.

A futás sem való mindenkinek

Mielőtt rohannánk az utcára, hogy elkezdjük a futóedzéseinket, nem árt, ha vetünk egy pillantást az ellentétes előjelű listára is, amelynek legtöbb eleme szerencsére kiküszöbölhető – de ettől még fontos, hogy tisztában legyünk velük!

Túlsúly esetén érdemes mással kezdeni a sportolást – sajnos a túlsúly még abban az esetben is jelenthet túlzó terhelést az ízületeknek, ha amúgy rászántuk az időt a megfelelő futócipő kiválasztására. Ideális esetben erre a vásárlásnál az eladók is emlékeztetnek majd, de ha bizonytalanok vagyunk, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvosunkat és vele is konzultálnunk, ami amúgy bármilyen komolyabb életmódváltás előtt jó ötlet. Ha teljesen inaktív életmódról, jelentősebb túlsúllyal vágnánk bele a sportolásba, akkor valószínű, hogy egy kímélőbb sportággal érdemes elkezdeni ezt. Ezekkel épp a futás elsőként említett előnye vész el, de ha már életmódváltásban gondolkozunk, akkor mindenképp az egészségünket kell az első helyre tenni!

Izomtömeg csökkenése – ez sajnos egy reális veszély, ha nem készülünk fel alaposan az életmódváltásra. Nagyjából mindenre igaz – és a futás sem kivétel ez alól – hogy alaposan át kell gondolni a célunkat és az oda vezető utat. A futás remek megoldás a kalóriák elégetésére, izomtömeget növelni azonban nem nagyon lehet vele, éppen ezért érdemes egy jól kidolgozott edzésprogram részeként alkalmazni. Ezekből számtalan verzió érhető el az interneten, és rengeteg alkalmazás is van, ami figyelembe veszi az aktuális adottságainkat és a kitűzött céljainkat – bár ezek is egytől-egyig hangsúlyozzák, hogy mindenképp konzultáljunk orvossal az edzésprogramok megkezdése előtt.

Személyi edző a teremben, vagy a farzsebben?

Az előbb említett alkalmazások között sok olyan van, ahol egy valódi személyi edző helyett algoritmusok határozzák meg az edzéstervünket, amelyek a meglévő adatok alapján számolják ki a különféle mozgásformák megfelelő kombinációját. Ennek ellenére, ha tehetjük, akkor mindenképp próbáljunk meg olyan szakembert találni, akivel együtt tudunk dolgozni a céljaink elérése érdekében.