Magyar várak: különlegesség minden megközelítésből

Magyar várak: különlegesség minden megközelítésből

Magyarországon rengeteg lenyűgöző kastély és történelmi vár található, ráadásul ezek jelentős része komoly felújításon esett át az elmúlt évtizedekben.

Ha van egy olyan látnivaló, amelynek tekintetében Magyarország a világ élvonalába tartozik, akkor azok biztosan a várak. A magyar várak már csak hazánk történelméből kifolyólag is nagyon fontos szereppel bírtak a magyarság életében. A középkori magyar várak és várromok felkeresése annyira része a kultúránknak, mint a pálinka vagy éppen a vízilabda. Magyarország nem csak történelmét tekintve gazdag, de rendkívül sok gyönyörű természeti látványosság is található itt.

A magyar várak és kastélyok közül kiemelkedik a budai vár vagy éppen az egri vár, de nincs olyan városka, amelynek közelében ne lennének ilyenek.

De térjünk is vissza a magyar várak gyöngyszemeinek bemutatásához!

Várak és várromok – Magyarország gyöngyszemei

Sümegi vár

A közelében épült szállodakomplexum csak növelte a látogatók számát a Magyarország nyugati részén található sümegi várnak. Építését

  • az 1260-as években kezdték el,
  • de a 14. majd
  • a 15. században is bővítettek rajta.

Többször komoly harcok folytak itt a törökökkel és általában nagyon jól helytállt a vár. Később a kurucok vették ide be magukat és pont ez vezetett a pusztulásához, a császáriak ugyanis az 1700-as években felgyújtották és az enyészetnek adták át. Viszont évtizedeken át tartó felújításoknak köszönhetően ma már a magyar várak és kastélyok egyik kiemelkedő példánya.

Visegrádi vár

A középkori magyar várak és várromok legkülönlegesebb példánya a Visegrádon található vár, amely valójában nem csak a várat takarja, de a Várhegy tövében fekvő Salamon-torony is hozzá tartozik. Ezek különleges helyek Magyarországon, hiszen a Fellegvár legmagasabb pontjairól csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra. Népszerűségének köszönhetően ma már többféle kiállítás működik itt éjjel-nappal, amelyekből megismerhető a magyar várak története is. Nem a legrégebbi várunk, még a 13. század közepén kezdték el építeni a tatárjárást követően.

A várat meglátogatva a turisták itt minden ízlésnek megfelelő szórakozást találnak. Kiemelt helyet foglalnak el a sportversenyek és játékok. A vendégek gokartozhatnak, van bobpálya, horgászhatnak a tavakon. A vár fénypontja azonban a lovagi torna, amelyen egyedül vagy csoportosan is részt lehet venni. Heti rendszerességgel szerveznek itt sportbemutatókat, amelyek izgalommal és pozitív érzelmekkel töltik el a közönséget. Ha azonban valakinek nem a fizikai aktivitás a kedvence, akkor online is átélheti az izgalmakat, ha kedvenc sportágát az online bukmékerek streamjei segítségével követi. Természetesen nem láthat lovagi tornákat, de élvezheti a futballt, a bokszot és más sportágakat.

Füzéri vár

A Zempléni-hegység egyik talán kevésbé ismert helye a füzéri vár, amely 552 méter magasan vigyázza a tájat. Nehéz megmondani pontosan, hogy mikor is épülhetett, de a magyar várak története szerint valamikor a tatárjárás előtt kezdték el építeni. Kevesen tudják, hogy 1526-ban egy egész éven át itt őrizték a Szent Koronát.

A sümegi várhoz hasonlóan ez is különleges hely Magyarországon, hiszen nem a törökök foglalták el vagy pusztították le, hanem a császáriak gyújtották fel még 1676-ban. Vendégszakértőnk, Kollár Aladár kiemeli: „itt is komoly felújítási munkálatok folytak az elmúlt években, amelyeknek köszönhetően tényleg kellemes élmény ellátogatni ide. A felújítással ráadásul együtt járt az is, hogy programokat és kiállításokat is elkezdtek ide szervezni.”

Cseszneki vár

A legjobb helyek Magyarországon szerencsére minden megyében mutatnak magukból valamit – így például Zirctől nem messze található a cseszneki vár, amely eme régióban egy kötelező látnivaló, ha a megye legszebb helyei, Magyarország látnivalói vonatkozásában nézelődünk.

Ez a vár is a tatárjárás utáni várépítési őrületben épült és elvileg az Alföldtől Győr felé tartó utat hivatott őrizni. Itt azért elég sok tényező játszott közre abban, hogy a 19. század végére teljesen lepusztult az építmény, de szerencsére komoly munkával ma már nem csak a régió legszebb helye, hanem Magyarország látnivalói tekintetében sem utolsó.

Siklósi vár

Ugorjunk egy jót délre, ahol szintén vannak szép helyek Magyarországon. A Villányi-hegység lábánál fekvő siklósi vár és környéke egy a magyarországi látnivalók nyáron elérhető lehetőségei közül. Nem meglepő, hogy az első írásos emlék a 13. századból származik és a régióban sokáig uralkodó Siklósi család volt az építtető.

Zsigmond király aztán elkobozta a családtól és végvárat csinált belőle a 14. században. A törökök azonban elfoglalták és majdnem 150 évig birtokolták a 16. századtól kezdve. Ma azonban teljes felújítás után a legjobb helyek Magyarországon listájának egyik kiemelkedő szereplője.

Konkluzió

Érdekes helyek Magyarországon, szép helyek Magyarországon rendkívül széles kínálatban érhetőek el, ami azt jelenti, hogy itt a szórakozás és a pihenés minden szintjét kielégítik Magyarország látnivalói. Kifejezetten kiemelkedő hazánk a termálfürdők mellett a régi várak és kastélyok tekintetében, nem hogy megye, de nagyjából nagyobb település sincs ilyenek nélkül.

És ezek azért jók, mert Magyarország látnivalók nyáron is felkereshetőek, ráadásul nagyon sokat közülük szépen felújítottak már. Vannak olyan lelkes magyar turisták is, akik a magyarországi látnivalók esetén igyekeznek a létező lehető legtöbb várat felkeresni az érdekes helyek Magyarországon listáról – és itt sok százról beszélünk! A várak ráadásul sok esetben komoly programokkal rendelkeznek és a közelükben található városok is nagyon sok érdekességet kínálhatnak – gondoljunk csak Egerre vagy éppen Szigligetre!