George Dickel Whisky on display at the George Dickel Experience during Meatopia, Sunday, Nov. 3, 2013, in San Antonio. (Darren Abate/AP Images for George Dickel)

Így készül a Tennessee whisky

Ahogy mifelénk a tokaji borok, vagy a pálinka, úgy az Egyesült Államokban a Tennessee whisky minősül eredetvédett italnak. Az előállítás során szigorú szabályoknak kell megfelelni. Lássuk, hogy megy ez a George Dickel üzemben:

1A közeli erdőből származó fát kiszárítják, majd faszenet állítanak elő belőle, később ezzel fogják megszűrni a párlatot.

2A termelési folyamathoz használt vizet az 1800-as évek óta ebből a patakból szerzik.

3A Tennessee állambeli Tullahoma-ban található Cascade Hollow lepárlóüzemben készül a George Dickel whisky. A vállalatot 1871-ben alapították, aztán a húszas években az alkoholtilalom miatt hosszú időre bezárták. A termelés csak 1950-ben indult újra.

4Ahol alkoholgőz terjeng a levegőben, nem tanácsos rágyújtani, vagy nyílt lánggal bohóckodni.

5A George Dickel whisky összetétel: 84% kukorica, 8% malátázott árpa és 8% rozs. Első lépésként az árpát beáztatják, amitől beindul a csírázás. Az ekkor keletkező enzimek cukorrá alakítják át a keményítőt.

6A többi gabonát friss forrásvízzel hatalmas tartályokban összevegyítik, ez lesz az elsődleges keverék. Az előző évi maradékból is adnak hozzá egy picit, hogy elősegítsék a baktériumok elszaporodását.

7

8Élesztőt adnak a keverékhez, majd nyitott tartályokban három napig érlelik.

9Az érlelési folyamat közben buborékok keletkeznek, a keverék erős illatot áraszt.

10Az erjedt folyadékot ezután az úgynevezett sörkútba szivattyúzzák, ahol előbb jól megkeverik, aztán irány a lepárló.

george_dickel_distillery_12A desztilláció ebben a három emelet magas lepárlóban zajlik. Az alkoholgőz a tartály tetejében összegyűlik, a szilárd anyagok pedig lesüllyednek az aljára. Utóbbit a helyi gazdák megkapják takarmányként.

12Az alkoholgőzt cseppfolyósítják és egy lepárlóüstben másodszor is desztillálják, ezúttal a gabonák nélkül. A folyamat végterméke az úgynevezett fehér whisky.

13A párlatot 4 °C-ra hűtik, hogy olajossá váljon, ezt követően jön a faszenes szűrés, mely 7-10 napot ölel fel.

14A párlatot kiégetett tölgyfahordókba töltik. A hordók elkészítéséhez egyébként nem használnak se ragasztót, se szögeket. Töltött állapotban súlyuk 220 kiló körül mozog.

15A tizenegy hagyományos raktárban 13-15.000 hordó pihen, az új épület viszont 52.000 hordó tárolására alkalmas.

16Az optimális íz eléréséhez a whisky-t 8-12 évig érlelik.

17És végül a kész termék.

George Dickel Whisky on display at the George Dickel Experience during Meatopia, Sunday, Nov. 3, 2013, in San Antonio. (Darren Abate/AP Images for George Dickel)