Ezen a napon a történelemben – 07.26 – A szuezi válság

Ezen a napon a történelemben – 07.26 – A szuezi válság

1956-ban Gamal Abdel Nasszer államosítja a brit és francia tulajdonban lévő Szuezi-csatornát és ezzel kezdetét veszi a szuezi válság.

A csatornát – amely Egyiptomot kettészelve összeköttetést biztosít a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között – 1869-ben adták át. Az ezt követő 87 évben főleg brit és francia fennhatóság alatt működött; a vízi út rengeteg időt és pénzt spórolt a Közel-Keletről kőolajat beszállító európai államoknak.

An aerial port bow view of the aircraft carrier USS AMERICA (CV 66) during its transit through the canal.

A Szuezi-csatorna 1981-ben

A második világháborút követően Egyiptom szorgalmazta, hogy vonják ki a brit csapatokat a szuezi övezetből. Miután évekig nem történt semmi, 1956 júliusában Nasszer elnök államosította a csatornát. Az volt a szándéka, hogy az áthaladó kereskedelmi hajóktól díjat szed, abból finanszírozza majd a Nílusra épülő hatalmas gátat. Izrael október végén, Nagy-Britannia és Franciaország november elején küldött csapatokat a térségbe. A Szovjetunió, az Egyesült Államok és az ENSZ nyomására a britek és a franciák már decemberben kivonultak, Izrael viszont csak 1957 márciusában hívta vissza csapatait. Egyiptom ekkor átvette az irányítást a csatorna felett, és újra megnyitotta a kereskedelmi hajózás előtt.

Kivonuló brit katonák sok szerencsét kívánnak az ENSZ dán békefenntartóinak

Kivonuló brit katonák sok szerencsét kívánnak az ENSZ dán békefenntartóinak

Tíz évvel később, a hatnapos háborút követően Egyiptom újfent lezárta a csatornát. Az ezt követő nyolc évben a Sínai-félszigetet Egyiptom többi részétől elválasztó Szuezi-csatorna egyfajta frontvonalként funkcionált az egyiptomi és izraeli seregek között. 1975-ben Anvar Szadat elnök a béke jeleként újranyitotta a csatornát. Ma naponta átlagosan 50 hajó halad keresztül a csatornán, éves szinten 300 millió tonna árut mozgatva.

Egyéb események ezen a napon

1788 – New York az USA 11. állama

1847 – Kikiáltják Libéria függetlenségét

1908 – Megalakul az FBI

1943 – Megszületik Mick Jagger

1945 – Winston Churchill lemond miniszterelnöki tisztségéről

1984 – Meghal Ed Gein, az igazi Psycho