Hatalmas tárgyak perspektívába helyezve

Hatalmas tárgyak perspektívába helyezve

Amikor felfoghatatlanul nagy tárgyakat látunk, agyunk képtelen feldolgozni, hogy mekkorák is valójában. Kevin Wisbith egyetemi hallgató ezért indította útjára a Quick Perspective névre hallgató projektjét. Úgy próbálja perspektívába helyezni ezeket az objektumokat, hogy más, általunk jobban ismert tárgyak mellé helyezi őket.

Pulmonoscorpius kirktonensis

Ez a drágaság egy 350 millió évvel ezelőtt létezett hatalmas skorpió. Akár 60 centisre is megnőhetett, vagyis ha ma is élne, akkora lenne, mint egy házi macska.

wisbith1

A világ legnagyobb olajtankere

A Seawise Giant 460 méter hosszú volt. Ha a new yorki Central Park központi tavába helyeznénk, alig 100 méter maradna mindkét oldalon.

wisbith2

A Willis torony

Az orosz Mir gyémántbánya 524 méter mély. Ha az Egyesült Államok második legmagasabb épületét, a chicagói Willis tornyot belehelyeznénk, a legmesszebb nyúló antennája csak 2 méterrel lógna túl a peremén.

wisbith3

A Halálcsillag

Habár a valóságban nem létezik, akkor is lenyűgöző tákolmány. Hozzávetőleges szélessége 159 kilométer, vagyis Florida 1/4-ét tenné ki.

quick-perspective-kevinwisbith-10-57df90858ba7f__880

A Titanic

Amikor megépült, 268 méteres hosszúságával a Titanic a világ egyik leghosszabb hajójának számított. Azóta persze sokat fejlődött a hajóipar. Ha az emblematikus óceánjárót a U.S.S. Ronald Reagen repülőgép-hordozóra helyeznénk, 64 méter maradna szabadon a fedélzeten.

wisbith4

B-2 Spirit lopakodó nehézbombázó

A B-2 az egyik legfejlettebb és legdrágább repülőgép a világon, de azt kevesen tudják, hogy milyen hatalmas. A szárnyfesztávolsága 52 méter, ami 4 méterrel szélesebb egy futball pályánál.

wisbith6

A Dionüszosz-aszteroida

Ezt a 1,5 kilométer hosszú aszteroidát az Apollo-programok során fedezték fel a Föld közelében. Így nézne ki, ha a Golden Gate híd fölött lebegne.

wisbith7

A Burdzs Kalifa

828 méteres magasságával jelenleg a legmagasabb építmény a Földön. Ha New Yorkban állna, 300 méterrel nyúlna túl a One World Trade Centeren, és 396 méterrel az Empire State Buildingen.

wisbith8

M-1 rakétamotor

Az 1950-es években álmodták meg a NASA űrprogram keretein belül. Ha megépült volna, ez lett volna a legnagyobb rakétamotor a világon. A tervezett átmérője 420 cm volt, vagyis simán belefért volna egy Smart autó, vagy kettő.

wisbith9

A világ legnagyobb rádióteleszkópja

Ez a 487 méter átmérőjű, a földönkívüli élet jeleit kutató teleszkóp a kínai Kujcsou tartományban található. Ha Las Vegas belvárosába helyeznénk, teljesen lefedné a LINQ, a Harrahs és a Venetian szállodákat, illetve a The Mirage felét.

wisbith10