Beperelte apját egy lány, mert az nem hajlandó tovább eltartani

Beperelte apját egy lány, mert az nem hajlandó tovább eltartani

Egy spanyol bíró elutasította egy 23 éves nő keresetét, aki azért perelte apját, hogy továbbra is támogassa anyagilag. Az ítélet szerint a fiatal „túl lusta, hogy saját megélhetését biztosítsa”.

A tengerparti Castro Urdialesben élő 23 éves nő azért fordult a helyi bírósághoz, hogy apját kötelezzék arra, továbbra is fizessen számára havonta 300 eurót (93 ezer forintot). A lány szülei 2012-ben váltak el és megállapodásukban nem esett szó gyermektartásról.

A bíróság az ítéletben emlékeztetett arra, hogy a nő nem fejezte be középiskolai tanulmányait, de szüleitől pénzt kapott arra, hogy IT-tanfolyamokra járjon, amelyeket szintén nem fejezett be. A bíró szerint a szülők nem tartoznak felelősséggel azért, ha a gyermekük egyszerűen lusta és meg sem kísérel a saját lábára állni.

Tavaly Katalóniában fordult elő egy hasonló eset, amikor egy 19 éves fiú szüleit mentette fel egy bíróság a támogatási kötelezettség alól, mivel a fiatalember sem tanulni, sem dolgozni nem volt hajlandó.

Az észak-spanyolországi bíró döntése ugyanakkor szemben áll számos olyan korábbi ítélettel, amelyek a szülőket arra kötelezték, hogy gyerekeiket anyagi függetlenségük megteremtéséig, akár a harmincas éveikig is támogassák anyagilag.

Bár Spanyolországban hagyományosan nagyon erősek a családi kötelékek, a gazdasági válság miatt óriási a munkanélküliség, a 30 éven aluliak körében 43 százalékos, így a fiatalok tanulmányaik befejezése után is még jó ideig a szüleik anyagi támogatására szorulnak.

A statisztikai adatok szerint a spanyol fiatalok átlagosan 29 éves korukban hagyják el a családi házat. Összehasonlításként: a svéd fiatalok átlagosan kilenc évvel korábban állnak a saját lábukra.

A BBC News riportja szerint a spanyol szülők egyre gyakrabban kérnek jogi segítséget „élősködő” gyermekeik miatt.