Szörnyű felvétel: szétmarcangolta az egyik fiókát a csányi gólya – videó

Szörnyű felvétel: szétmarcangolta az egyik fiókát a csányi gólya – videó

Megrázó képsorokat rögzített a Csányban található gólyafészket figyelő webkamera arról, ahogy a szülő „szelektálja” a másodiknak kelt fiókát.

A Magyar gólya webkamerák oldalon közzétett videó hatalmas indulatokat váltott ki, sokan szörnyű kínzást emlegetnek. Ami történik, valóban nem szép látvány, a gólyaszülő viselkedése azonban a természetes szelekció része: az életképtelennek tűnő fióka likvidálása biztosítja, hogy cserébe a másik szeptemberig biztosan megerősödjön annyira, hogy el tudjon repülni.

A kommentek záporozására az oldal szerkesztői jócskán felhúzták magukat, és hosszú bejegyzésben tették helyre a látottakat:

Tisztelt gólya kamera Nézők!

Mindazoknak Önök közül, akik továbbra is szappanoperának tekintik a gólyafészkek életét, és nem hajlandók elszakadni a saját fotelkomfortos emberi sztereotipiáiktól, miközben a természetet figyelik és vadmadarak életét az emberi viselkedésformák és erkölcsök alapján ítélik meg, azoknak valóban jobb ha nem nézik a gólya kamerákat és egyáltalán semmilyen vadmadár kamerát!
Mi viszont nem vagyunk kíváncsiak arra, hogy ki milyen buta indok alapján nem teszi ezt!
A természet megfigyelése és megértése csak úgy lehetséges, ha magunk mögött hagyjuk az emberi világunk sokszor álságos erkölcsi normáit és berögzült viselkedésformáit, külső szemlélőként tekintünk a látottakra és megértjük, hogy minden ami a vadmadár fészkekben történik, az az évmilliók alatt kialakult természeti törvények és az egyes fajokra jellemző viselkedésformák alapján történik, amit nekünk nincs jogunk elítélni a saját emberi normáink alapján.
Aki nem a fentiek szerint közelít a természethez, az önmagát csapja be!
Eddig nem volt szándékomban moderálni, mert bíztam benne, hogy a nézők fejlődőképesek, de sajnos egyre inkább be kell látnom, hogy ez nem így van.
Ide vezetett az egyes fórumokon kialakult gügyögős, babázós stílus, hogy a nézők sajnos messze el vannak szakadva a valóságtól, miközben a kamerák előtt élő madarak életét figyelik.