Így jattolj, ha külföldön nyaralsz

Így jattolj, ha külföldön nyaralsz

Ha azt hiszed, hogy mindenhol úgy szokás borravalót adni, ahogy nálunk, akkor bizony tévedsz.

Hazánkban a borravalónál íratlan szabály, hogy ha elégedettek voltunk a szolgáltatással, 10-15 százalék borravalót szokás adni. Ezt azonban nem mérik ki patikamérlegen, szóval ha csak felkerekítesz egy összeget, de az nem megalázóan kevés plusz forintokat jelent, hanem annál azért többet, már rendben van a dolog.

Ahol a blokkon a szervizdíjat is megkapot, ott nem is kell gondolkoznod, hiszen az a beépített borravaló, amivel ki szeretnék fehéríteni ezt a fekete jövedelmet.

A Pénzcentrum szerint azonban más országban máshogy jattolnak az emberek, erről pedig most, a szabadságolások sűrűjében érdemes tudnod.

Horvátországban hasonló a jogi szabályozás, mint hazánkban, a legtöbb helyen már benne lesz a szervizdíj a számlában, ha nincs, vagy keveselled, nyugodtan adjál többet.

Olaszországban nincs felszámolt szervizdíj, itt 10 százalék körüli borravalót szoktak adni az udvarias vendégek. Ha azonban egy talponálló kávézóba térsz be, ne lepődj meg, ha elutasítják a borravalót. Gyakran ugyanis egy erre kialakított dobozba vagy üvegbe lehet azt beledobni, a pénzt pedig sokszor valakinek gyűjtik, felajánlják valamilyen szervezetnek.

Spanyolországban és Portugáliában 10-12,5 százalékos az átlagos jatt a vendéglátóhelyeken, a taxi díjakat pedig fel szokták kerekíteni – áll a cikkben.

Franciaországban is sok helyütt van már szervizdíj a cechhen, de azért egy 10 százalékos pusz összeg nem árthat meg. A taxisoknak is 10 százalék bónuszt szoktak adni.

Görögországban 5-10 százalék a jatt a vendéglátóhelyeken, a taxisoknak itt nem szoktak adni borravalót.

Törökország és Németország is a 10 százalékos borravaló országa, a taxidíjat pedig simán felkerekítik.

Ha Egyiptomba mész, ott, 5-10 százalék az elvárt pluszpénz a kajáldákban, a taxisok viszont 10-15 százalékos financiális kedveskedéshez vannak szokva.

Ha az USA-ba utazol, akkor arra készülj, hogy ott 15-25 százalékhoz szoktak a vendéglátóhelyeken. Cserébe a taxis 1-2 dollár ajándék pénzért is mosolyogni fog rád.