Ázsiai tigrisszúnyog (fotó: Wikipedia.org)

Nagyon veszélyes szúnyogok jelentek meg Magyarországon

Komoly trópusi betegségeket terjeszthetnek a hazánkban feltűnt idegen szúnyogfajok, a szakemberek ráadásul amiatt is félnek, hogy a klímaváltozás miatt a vérszívók a Kárpát-medence állandó lakói lesznek.

Három veszélyes, behurcolt szúnyogfaj ad okot most aggodalomra a szakembereknek – írta a 24.hu, aki a témában Soltész Zoltán biológussal, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusával, a kétszárnyúak szakértőjével beszélgetett.

Elöljáróban annyit, hogy a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, ilyen például a nyugat-nílusi láz és a malária. Most azonban újabb fajok jelentek meg, így ha döngicsélést hallasz, lehet, hogy épp egy zebraszúnyog, egy ázsiai bozótszúnyog, vagy éppen egy koreai szúnyog nézett ki téged egy svédasztalos reggelire/vacsorára.

A zebraszúnyogot a hazai közvélemény a cikk szerint tigrisszúnyogként ismeri. A csíkos rovar hordozója a Zika-vírusnak, valamint a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz-vírus, a dengue-láz, a chikungunya-láz és a St. Louis encephalitis terjesztője is lehet.

A koreai szúnyog ezek közül a chikungunya-lázat terjesztheti. Ezt nehéz megkülönböztetni a dengue-láztól, de a Webbeteg szerint inkább a felnőtteket betegíti meg, ritkán halálos kimenetelű, viszont akár egy évig megmaradhat a fájdalom, amit ez a kór okoz.

Ázsiai tigrisszúnyog (fotó: Wikipedia.org)