Teljes térkép: itt mérik a teherautók súlyát a magyar utakon

Teljes térkép: itt mérik a teherautók súlyát a magyar utakon

Félmilliós bírságot is a sofőr nyakába akaszthatnak, ha túlterhelt járművel fogja meg a most elindult Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer. Mutatjuk a térképet, hol mérnek.
 

A szeptember 19-én elindult Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) kiépítését a közlekedésbiztonság javítása, az úthálózat védelme és a jogkövető fuvarozók versenyegyenlőségének biztosítása indokolta – áll az Útdíj honlapján.

„A túlterhelt tehergépjárművek fokozott mértékben károsítják az utakat, a szabályszegő gyakorlat baleseti kockázata is nagyobb (pl. a hosszabb fékút miatt). A vagyonvédelmi és közlekedésbiztonsági megfontolásokon túl kiemelt szempont a versenyegyenlőségé is, a túlsúllyal nagyobb haszonnal közlekedtetett járművek rontják a jogkövető vállalkozások piaci helyzetét. E káros jelenségek visszaszorítását célozza a komplex ellenőrző rendszer bevezetése.”

– írták.

A projekt során a járművek megállítását nem igénylő, automatikus működésű mérőállomásokat alakítottak ki. A mérési pontokon olyan érzékelőket (WIM = Weigh In Motion szenzorokat) telepítenek, amelyek képesek a mozgó járművek tengelyterhelését és össztömegét meghatározni. Ha az automatikus mérés megállapítja, hogy a jármű túlterhelt, helyszíni ellenőrzés után vagy objektív felelősség alapján is kiszabható a bírság.

Mutatjuk a térképet, merre leselkednek a mérők:

A Vezess.hu a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium holnapjánra hivatkozva azt írja, hogy az alábbiak szerint alakulnak a büntetési tételek:

500 kg össztömeg– vagy tengelytúlterhelés felett:

  • 5%-ig 30 ezer Ft. Felelős: feladó
  • 5%-tól 10%-ig 80 ezer Ft. Felelős: feladó
  • 10%-tól 20%-ig 200 ezer Ft. Felelős: felrakó
  • 20%-tól 30%-ig 350 ezer Ft. Felelős: szállító
  • 30% felett 500 ezer Ft. Felelős: gépjárművezető