Itt a világ legrövidebb IQ-tesztje – te boldogulsz vele?

Itt a világ legrövidebb IQ-tesztje – te boldogulsz vele?

Mindössze három kérdésből áll a valaha készült legrövidebb intelligenciateszt, de rengeteg emberen kifognak a pofonegyszerűnek tűnő feladványok. Neked megy?

A kognitív reflexiós tesztet még 2005-ben készítette Shane Frederic pszichológus a Princeton Egyetemen. A felmérést úgy készítette el, hogy az azt tesztelje, mennyire tudja valaki háttérbe szorítani az intuíciót, azaz azt, ami kapásból eszébe jut a több időt igénylő, analitikus gondolkodás érdekében.

A kérdések egyszerűnek tűnnek, de az IFL Science szerint ennek ellenére anno a világ legjobb egyetemeinek hallgatóinak mindössze 17 százaléka adott mindháromra helyes választ.

Jöjjenek a kérdések!

1. Egy baseballütő és egy baseball labda összesen 1,10 dollárba kerül. Az ütő egy dollárral drágább a labdánál. Mennyibe kerül a labda?

2. Ha öt berendezés öt perc alatt készít el öt eszközt, akkor mennyi idő alatt készít el 100 gép 100 eszközt?

3. Egy tó felszínén vízililiom burjánzik egy foltban. A liliomfolt minden nap megduplázza a méretetét. Ha a folt 48 nap alatt lesz akkora, hogy befedje az egész tavat, hány nap kell hozzá, hogy befedje a felét?

Lentebb mutatjuk a válaszokat, és azt is, hogy valószínűleg hol hibáztál.

1. A labdánál bizonyára 10 centre gondoltál. Valójában 5 cent a jó megoldás. Vegyük végig: a megállapítás szerint az ütő egy dollárral drágább a labdánál, a kettő együtt pedig 1,1 dollárba kerül. Ha 10 centbe kerülne a labda, akkor az 1 dolláros ütő csak 90 centtel lenne drágább nála, így nem teljesül a feltétel. Ha viszont 5 cent a labda, az ütő pedig egy dollárral drágább, akkor utóbbi 1,05 dollárba kerül, így teljesül mindkét feltétel.

2. Kézenfekvőnek tűnik a 100 perc, de hibás, valójában pontosan ugyanúgy öt perc kell 100 gépnek 100 eszközt elkészíteni, mint 5 gépnek ötöt. Miért? Mert pontosan ugyanannyival emelkedett a legyártandó egységek száma, mint a gépek száma, így az idő változatlan.

3. Belecsúszhattál abba a hibába, hogy a 24. napra tetted azt a pillanatot, mikor a liliom félig belepi a tavat. A helyes válasz itt a 47. nap. Itt az a turpisság, hogy a liliom területe négyzetesen nő (1-2-4-8-16-32-64), míg a napok száma csak lineárisan, azaz mindig csak eggyel (1-2-3-4-5-6). Mindezek tükrében, ha 48 nap kell a teljes lefedéshez, 47 szükséges a fél vízfelület elliliomosodásához.