A fél internet ezzel az egyszerű matekpéldával birkózik – neked sikerül?

A fél internet ezzel az egyszerű matekpéldával birkózik – neked sikerül?

Egy szimpla számtani feladványt tett közzé egy szülőket gyűjtő közösségi oldal egyik olvasója, a megoldások százszámra érkeztek, azóta pedig már a világsajtó is felkapta a kérdést.

A feladvány, melyről a Business Insider is beszámolt, így szól:

Egy férfi vett egy lovat 80 dollárért. Később ezt az állatot eladja 70 dollárért, majd visszvásárolja 80 dollárért. Végül ismét eladja a hátast, ezúttal 90 dollár üti a markát érte.

Mennyit keresett vagy bukott a férfi az üzleten?

A poszthoz ömleni kezdtek a válaszok, de nem voltak egységesek. Voltak, akik szerint egyenesen 30 dollárt nyert az üzleten a férfi, sokan pedig úgy gondolták, hogy nullszaldósra jött ki a történet.

Lejjebb mutatjuk a megoldást, előtte viszont még beszámolunk egy hasonlóan virális feladványról, melyet egy kínai suliban adtak az ötödikeseknek.

A Business Insider cikke szerint a feladvány olyan volt, mint egy vicc, csak éppen komolyan gondolták. Így hangzott:

Ha egy hajó 26 birkát és 10 kecskét szállít, hány éves a kapitány?

Hogy mennyire nem poén mindez, azt a kínai közösségi oldal, a Weibo egyik kommentelője vezette le. Mint írta,

az állatok súlya összesen mintegy 7700 kilogramm. Kínában ahhoz, hogy legalább 5000 kiló rakományt szállíthass hajóval, minimum öt éve kell rendelkezned hajós jogosítvánnyal. A hajós jogsi megszerzésének alsó korhatára 23 év, így a kérdésben szereplő kapitány minimum 28 éves.

A virálissá vált feladvány kapcsán az iskola egy közleményt adott ki. Ebben azt írták, itt nem a helyes megoldásra voltak kíváncsiak, mivel nincs olyan, hanem a diákok kritikai gondolkodását, kreativitását kívánták fejleszteni.

És most visszatérve a lókupeces példára, mutatjuk a megoldást:

-60 + 70 – 80 + 90 = 20, azaz 20 dollárt nyert az üzleten a férfi.