Óraátállítás: plusz egy órát kapunk vasárnap, de minek

Óraátállítás: plusz egy órát kapunk vasárnap, de minek

Nem, továbbra sem törölték el Magyarországon az órállítást, most vasárnap megint tekergetni kell.

Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani, de persze aki nem kelne fel csak emiatt, az reggel is ráér.

Tavaly a parlamentben is napirenden volt az óraállítás eltörlésének témája, és a Jobbik idén ismét az országgyűlés elé vitte az ügyet, de a képviselők indoklás nélkül söpörték le a kérdést.

Ezért kell még mindig

A sok bosszúságot, és a kutatók szerint az őszi visszaállításkor depressziós tüneteket is okozó tekergetés mellett továbbra is az a legfőbb érv, hogy a tavaszi óraátállításkor jelentős villamosenergia-megtakarítás mutatható ki. A Mavir ZRt. a vasárnap hajnali óraátállítás közeledtével becsülte meg az 1980 óta működő intézkedés hatásait, és eszerint a március 26-i óraállítást követő 6 napon az előző hét azonos időszakához viszonyítva – főképp az esti órák kevesebb fogyasztása miatt – a 9 gigawattórát is meghaladta a csökkenés. Azonos körülmények esetén naponta 1-2 százalékos lehet a megtakarítás, amely jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben, valamint a szolgáltatóknál és a középületek díszkivilágításánál jelentkezik – tették hozzá.

A Mavir becslése szerint évente országosan egy közepes méretű város éves fogyasztása spórolható meg az óraátállítással, a bevezetése óta elért megtakarítás így körülbelül 4 ezer gigawatt.

Kérdés, hogy az egész spórolósdi megér-e annyit, amennyit eközben a lakosság közérzete évről-évre elszenved.