Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a XX. kerületi Kölcsey utcában. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Lecsapott a szélvihar – íme a legdurvább fotók, videók a mai ítéletidőről

Brutális széllökésekkel futott be a hidegfront vasárnap, készültek is sorra a katasztrófafilmbe illő videók.

Rengeteg kárt okozott az október 29-én durva széllel megérkezett vehemens hidegfront. Az Időkép szerint vasárnap 11 óra 30 perckor 125 kilométer per órás szelet mértek a Pilis-tetőn, Prédikálószéken 103 kilométeres lökésekkel tombolt a vihar.

Budapestet 110 kilométer per órás széllel érte el a front, Sopronban 118 kilométer per órás szélsebességget mért az Időkép automatája. A szélvihar Kalocsát sem kímélte:

A Balatonnál is süvített a szél rendesen, Zamárdinál így hangzott az elemek csatája:

A balatoni komp vasárnap déltől nem jár, Siófok térségében kora délután 135 kilométer per órás széllökést mértek. Ilyen volt az utolsó kompút Szántód és Tihany között, mielőtt lecsapott volna a szélvihar.

A Fertő-tónál víz sem kellett a szörfözéshez, a felvétel az osztrák oldalon készült:

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2106586526231104/

Volt, ahol a csónakokat is vitte a víz:

null

null

Az ítéletidő miatt kora délutánig egyébként országszerte több száz bejelentést kaptak eddig a tűzoltók, főleg kidőlt fák, leszakadó ágak miatt riasztották őket.

A viharos szélben letört fa által megrongált háztetőn dolgoznak tűzoltók Pomázon. MTI Fotó: Mohai Balázs

Egyebek mellett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyéből, valamint a fővárosból és Székesfehérvár térségéből érkeztek bejelentések főleg kidőlt, olykor autókra, vezetékekre borult fákról, megbontott tetőkről. Budakalásznál például fa dőlt a 11-es főútra, és hasonló káreset akadályozta egy ideig a forgalmat Budakeszi és Telki között is.

Győrújbaráton több villanyoszlopot fordított ki a földből a szél, Tatabányán pedig egy ház tetőszerkezetét rongálta meg.

Autóra dőlt fát távolítanak el tűzoltók egy áruház parkolójában Szentendrén. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a XX. kerületi Kölcsey utcában. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Fennakadások a vonatközlekedésben

A vihar miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon jelentős, 20-60 (esetenként 60-90) perces késések várhatók vasárnap délután, a Budapest-Vác-Szob vonalon 10-30 perccel nőhet a menetidő.

A győri vonalon az okozza a késéseket, hogy a viharos szél fát döntött a felsővezetékre Tatabánya és Szárliget között. Nem járnak a vonatok ezen a szakaszon, amíg eltávolítják a fát és megjavítják a felsővezetéket.

A Budapest-Vác-Szob vonalon 10-30 perccel nőhet a menetidő, mert Vác és Verőce között egy Szobra tartó vonat áramszedője letört a viharban. Az utasokat egy másik vonattal vitték tovább, a szerelvényt pedig elvontatják. Addig Vác és Verőce között csak egy vágányon haladhatnak a járatok.

Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a XX. kerületi Kölcsey utcában. MTI Fotó: Mihádák Zoltán