Jönnek a halloweeni tűzgömbök, most nézz fel az égre

Jönnek a halloweeni tűzgömbök, most nézz fel az égre

Hamarosan érkezik a Tauridák meteorraj tetőzése, mely látványos hullócsillagokkal ajándékozhat meg az elkövetkezendő hetekben.

Az Északi Tauridák október végén, november elején jönnek, a raj idei tetőzése, azaz az az időszak, mikor a legtöbb hullócsillagot csípheted el, november 10-11-én várható – írta a Space.com nyomán a 24.hu. Az érkezés ideje miatt a hullócsillagokat halloweeni tűzgömböknek is nevezik.

2015-ben így cikáztak az égen a raj tagjai:

A Taurida meteorraj az Encke-üstökös terméke, a felhő évről évre keresztezi a Föld pályáját, ekkor kerülnek be a légkörbe, és izzanak fel a törmelékdarabok. A szakemberek szerint a raj kevés, cserébe viszont látványos hullócsillagokat tartogat. Vannak olyan évek, mikor a Jupiter gravitációja bolygónk felé taszítja a részecskéket, ekkor nagyobb meteoreső alakulhat ki. Az idei év nem ilyen, viszont 2019-ben látványos csillaghullás ígérkezik.

A Taurida raj több héten át megfigyelhető, a tetőzését november második hétvégéjére teszik, de már előtte is érdemes lesz az eget kémlelned. A hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja a Bika csillagkép, ha rájuk vadászol, a déli égboltot kémleld.