Hatalmas hódokat mentettek a budapesti csatornából – videó

Hatalmas hódokat mentettek a budapesti csatornából – videó

Két méretes hódot mentettek ki a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai egy záporvízcsatornából, az akcióról videó is készült.

Az állatmentésről a Facebookon számolt be kedd késő délelőtt a csatornázási művek.

Mint írták, a Fővárosi Csatornázási Művek Ferencvárosi Szivattyútelepéről a Dunába kivezető záporvízcsatornát készítették elő felújításra a kivitelezők, amikor észrevették, hogy két nagyobb hód a csatornában bújt meg, és a munkálatok megkezdését követően rossz irányba menekültek, így később már nem tudtak a folyó felé kijutni.

A Csatornázási Művek munkatársai a Fővárosi Állat– és Növénykerttől, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától kértek segítséget a hódok gyors és szakszerű kimenekítéséhez.

A jól összehangolt csapatmunkának köszönhetően pár órán belül két – egyenként közel 20 kilogrammos – hódot sikerült befogni a sötét csatornából, amelyet addigra szinte teljesen víztelenítettek.

Az állatkert és a nemzeti Park munkatársai a csatornahálózat és a kivitelező Penta munkatársainak biztosításával ereszkedtek le a mélybe, és fogták be a szorult helyzetbe került védett állatokat. Egy-egy injekcióval rövid időre elkábították őket annak érdekében, hogy zsákban biztonságosan a felszínre tudják húzni őket a nyolc méter mély csatornából.

A felszínen aztán gyorsan szállítóládákba tették a hódokat. Az állatkert szakemberei megállapították, hogy mindkét állat egészséges és visszaengedhető a természetbe. A Nemzeti Park munkatársai elszállították és biztonságos helyen, egy Duna-parti ártéri erdőben eleresztették őket.