Veszélyjelzés: itt lesz ma a legdurvább szélvihar

Veszélyjelzés: itt lesz ma a legdurvább szélvihar

Betoppant a lehűlés és a rossz idő, ráadásul olyan széllel, hogy hétfőre több megyére adtak ki figyelmeztetést.

Megírtuk, hogy vasárnap este befut egy mediterrán ciklon, mely egy csapásra barátságtalanná változtatja az időjárást.

A ciklon megérkezett, a hétfő reggel olyan szeles, szürke és esős lett, hogy legszívesebben visszafeküdtünk volna, és egyenesen keddig alszunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint november 13-án sokfelé várható időszakos eső – súlypontjával egyre inkább kelet, délkelet felé helyeződve -, a Dunántúl magasabb részein havas eső, hó.

A legkevesebb csapadék a Kisalföldön valószínű. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon viharos, a Duna-Tisza közén erős lökések kísérhetik. A Tiszántúlon a változó irányú szél csak este fordul északkeletire, és erősödik meg, illetve egy-egy viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 4, 8, a Dunától keletre 10, 16 fok között valószínű. Késő este 3, 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Viharos lökésekre készülj

Az egyre többfelé megerősödő északi szelet főként a nap második felében a Nyugat– és Közép-Dunántúlon viharos (60-80 km/h) lökések kísérik – áll a prognózisban. Emiatt több megyére figyelmeztető előrejelzést adtak ki:

Fotó: met.hu

Cikkünk megjelenésekor az alábbi járásokban riasztás is élt a szél miatt:

Fotó: met.hu

Az előrejelzés szerint hétfő estétől Borsod megye keleti, illetve Szabolcs északnyugati felén is lehet egy-egy 70 km/h körüli lökés. A déli, délkeleti országrészben délelőttig nem zárható ki egy-egy zivatar. A szakemberek szerint a dunántúli hegységekben (kb. 400-450 m felett) havas eső, hó is eshet átmenetileg.

Kíváncsi vagy, milyen lesz az idei tél? Az ország legismertebb magánmeteorológusa, Dávid Mihály elárulta. Mutatjuk: