Légszennyezés (fotó: Pixabay)

Nagyon nagy baj van, 15 364 tudós figyelmezteti az emberiséget

A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról, mert szerintük hamarosan késő lesz, hogy megmentsük a bolygónkat.

A The Independent híradása szerint az „emberiségnek szóló levél” egy 25 ével ezelőtti figyelmeztető vészjelzés frissített változata. Az elsőt a Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) adta ki, akkor mintegy 1700-an írták alá.

A szakértők szerint a helyzet azóta sokkal rosszabb: szinte minden probléma, amelyet az 1992-es levél említett, súlyosbodott azóta.

Továbbra is alapvető fenyegetés, hogy a gyorsan növő populáció féktelenül éli fel a korlátozott forrásokat, és ez ellen a tudomány, a média és mások sem tesznek eleget.

„Ha a világ nem cselekszik sürgősen, a biológiai sokszínűséget katasztrofális veszteség, az emberiséget elmondhatatlan szenvedés sújtja a tudósok szerint. Egyedül az ózonrétegen keletkezett lyuk javult az első üzenet írása óta, ami a levélírók szerint jó példa arra, hogy mi történhet, ha határozottan cselekszünk. „Hamarosan túl késő lesz, hogy megváltoztassuk a bukás felé vezető út irányát, az időből lassan kifutunk”

– olvasható a levélben, amely kiemeli a környezeti csapások sorát, a klímaváltozást, az erdőirtást, a fajok tömeges kihalását, az óceánok „halott zónáit”, az ivóvízhez jutás nehézségeit.

Szemét (fotó: Pixabay)

A BioSciences című online lapban publikált levelet író tudósok vezetője, William Ripple amerikai ökológus, az Oregoni Állami Egyetem kutatója szerint az emberiség most kapott egy második figyelmeztetést.

„Az emberiség nem teszi meg a sürgős lépéseket: nem fékezi meg a populáció növekedését, nem csökkenti az üvegházhatású gázokat, nem ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát, nem védelmezi az élőhelyeket, nem állítja meg az állatvilág pusztulását, nem korlátozza az invazív fajokat, hogy megóvja a Föld veszélybe sodort bioszféráját”

– mondta Ripple.

Visszafordíthatatlan károk

A első figyelmeztetést aláíró tudósok, köztük a világ Nobel-díjasainak többsége amellett érveltek, hogy az emberi tevékenység hatásai valószínűleg „határtalan emberi nyomorúsághoz” vezetnek. A második figyelmeztetést, melyet nyílt levélként, „véleménycikk” formájában tettek közzé, most már 184 ország 15 364 tudósa támogatta aláírásával.

A szerzők állami hivatalok, civil szervezetek és kutatók adatai alapján figyelmeztettek arra, hogy a környezetet érő hatások valószínűleg „lényegi és visszafordíthatatlan” károkat okoznak a Földnek.

„Azt reméljük, levelünk nyilvános vitákat lobbant lángra a világ klímájáról és a természet védelméről”

– hangsúlyozta Ripple, aki kollégáival új, független szervezetet hozott létre, a Világ Tudósainak Szövetségét (Alliance of World Scientists), hogy hangot adjon aggodalmainak a környezet védelméről és az emberiség sorsáról.

Légszennyezés (fotó: Pixabay)